Det tog mig många år innan jag stolt kunde säga att jag var feminist. Likt många förknippade jag feminism med manshat och bittra kvinnor med hår under armarna. Jag hade fel och det har många andra också.

Att vara feminist handlar inte om att jag som kvinna vill ha det bättre än män. Jag vill ha det lika jävligt! Jag vill bli behandlad, bedömd, respekterad och accepterad på samma grunder som män. Få samma chanser.

Kvinnor tjänar generellt mindre, är i låg utsträckning representerad i bolagsstyrelser och är oftare sjukskrivna.

Josefin Johansson

Statistiken visar tydligt att det är en fördel att födas som man. Som man kommer en att generellt tjäna mer, ha större chans att komma in i bolagsstyrelser och att mer sällan vara frånvarande från arbetet. För så ser det ut. Kvinnor tjänar generellt mindre, är i låg utsträckning representerad i bolagsstyrelser och är oftare sjukskrivna. Kvinnor föder barn.

Vid anställningsintervjuer frågar vissa arbetsgivare om kvinnan kommer skaffa barn i framtiden. (Vilket är olagligt men det sker ändå.) Om hon säger ja tvekar arbetsgivaren att anställa henne då hon troligen kommer vara borta från jobbet under lång tid och därmed vålla problem på arbetsplatsen. Det är kränkande!

Det absolut dummaste jag någonsin hört är att som kvinna borde man fan be om ursäkt när man söker jobb just utifrån aspekten barnafödande. Vad fan?!

När frågan om kvinnors representation i styrelser kommer upp kommer även diskussionen om kvotering.

Att kvotera in en kvinna anses fel eftersom hon då skulle ta jobbet från en mer kompetent man. Hur mäts kompetens? Hur kan en mäta kompetens? Utbildning? Ja, det är nog relevant. Hur ser det ut?

Kvinnor har i snitt högre och längre utbildning än män och borde därmed vara de mest kompetenta om vi använder utbildning som måttstock. Borde det då inte vara tvärtom? Att det är männen som är underrepresenterade?

Det absolut dummaste jag någonsin hört är att som kvinna borde man fan be om ursäkt när man söker jobb just utifrån aspekten barnafödande.

Josefin Johansson

Det handlar dock inte om att alla män medvetet trycker ner kvinnor. Det handlar om en korkad samhällsstruktur som särbehandlar och trycker ner kön. Som kvinna ska du veta din plats och som man förväntas du uppträda på ett visst sätt.

Även män missgynnas av ojämställdhet. Ta till exempel en man som stannar hemma med sina barn. Det är inte socialt accepterat på samma sätt och ifrågasätts oftare. Män uppfostras till att vara tuffa, hårda, inte visa känslor och att det bästa sättet att visa en flicka att han tycker om henne är att utöva fysiskt våld.

Det är i alla fall så vuxna tröstar gråtande flickor efter att pojkar missbehandlat dem: han gör så för att han tycker om dig.

Vill vi verkligen ha det såhär?

Jag vet att JAG inte vill ha det såhär.

Jag är feminist för att jag tror på jämlikhet. Det är inte svårare än så.