Måndagen den 18 juni 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Stoppa slavarbetet"

Per Eklund: "Stoppa slavarbetet"

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N "Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegna, utan möjlighet att självständigt kunna ansluta sig till en facklig organisation, oavsett det är svenska eller utländska företag", skriver Per Eklund.

  • Foto: Helena Forsberg

Alla feminister hatar män, eller?

Åsikter

KRÖNIKA Det tog mig många år innan jag stolt kunde säga att jag var feminist. Likt många förknippade jag feminism med manshat och bittra kvinnor med hår under armarna. Jag hade fel och det har många andra också.

Att vara feminist handlar inte om att jag som kvinna vill ha det bättre än män. Jag vill ha det lika jävligt! Jag vill bli behandlad, bedömd, respekterad och accepterad på samma grunder som män. Få samma chanser.


 


Statistiken visar tydligt att det är en fördel att födas som man. Som man kommer en att generellt tjäna mer, ha större chans att komma in i bolagsstyrelser och att mer sällan vara frånvarande från arbetet. För så ser det ut. Kvinnor tjänar generellt mindre, är i låg utsträckning representerad i bolagsstyrelser och är oftare sjukskrivna. Kvinnor föder barn.

Vid anställningsintervjuer frågar vissa arbetsgivare om kvinnan kommer skaffa barn i framtiden. (Vilket är olagligt men det sker ändå.) Om hon säger ja tvekar arbetsgivaren att anställa henne då hon troligen kommer vara borta från jobbet under lång tid och därmed vålla problem på arbetsplatsen. Det är kränkande! Det absolut dummaste jag någonsin hört är att som kvinna borde man fan be om ursäkt när man söker jobb just utifrån aspekten barnafödande. Vad fan?!


 


När frågan om kvinnors representation i styrelser kommer upp kommer även diskussionen om kvotering. Att kvotera in en kvinna anses fel eftersom hon då skulle ta jobbet från en mer kompetent man. Hur mäts kompetens? Hur kan en mäta kompetens? Utbildning? Ja, det är nog relevant. Hur ser det ut? Kvinnor har i snitt högre och längre utbildning än män och borde därmed vara de mest kompetenta om vi använder utbildning som måttstock. Borde det då inte vara tvärtom? Att det är männen som är underrepresenterade?


 


Det handlar dock inte om att alla män medvetet trycker ner kvinnor. Det handlar om en korkad samhällsstruktur som särbehandlar och trycker ner kön. Som kvinna ska du veta din plats och som man förväntas du uppträda på ett visst sätt. Även män missgynnas av ojämställdhet. Ta till exempel en man som stannar hemma med sina barn. Det är inte socialt accepterat på samma sätt och ifrågasätts oftare. Män uppfostras till att vara tuffa, hårda, inte visa känslor och att det bästa sättet att visa en flicka att han tycker om henne är att utöva fysiskt våld. Det är i alla fall så vuxna tröstar gråtande flickor efter att pojkar missbehandlat dem: han gör så för att han tycker om dig. Vill vi verkligen ha det såhär? Jag vet att JAG inte vill ha det såhär.

Jag är feminist för att jag tror på jämlikhet. Det är inte svårare än så.


 


Josefin Johansson

Målare och förtroendevald, avdelning 5Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2015-03-25 17:11


Mer Åsikter

Per Eklund: ”Stoppa slavarbetet”

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N ”Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegn...

Mikael Johansson: ”Utbildning är nyckeln till framtiden”

LEDARE ”När jag tar del av vad Alliansen vill göra blir jag rent av mörkrädd”...

Göran Greider: ”Skulden till gamla och barn är viktigare än statsskulden”

DEBATT ”Sverige är idag ett land där vi fått allt fler miljardärer och allt fler u...

Chris Smedbakken: ”Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch”

KRÖNIKA I höstas fick jag höra talas om ett nytt projekt som var på gång. Ett riktigt vi...

Mikael Johansson: ”Ordning och reda även på arbetskraftsinvandring”

 LEDARE ”Svenska kollektivavtal är inte hinder och murar, utan ger tvärtom människ...

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Josefine Krantz: ”Kvinnodagen är inte en dag att fira”

KRÖNIKA ”Internationella kvinnodagen är ett resultat av starka kvinnor som kämpat ...

Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

 
När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.
– Fifa har tydligt misslyckats med att på allvar använda sitt inflytande för att säkerställa att internationella arbetsstandarder följts vid byggande och renoveringar av arenorna till fotbolls-VM i Ryssland, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för …

...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition.
Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till …

...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.
Nästa vecka fattas riksdagsbeslut angående regeringens förslag om utökade möjligheter …

...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för MB och SO över hela landet.
– Målet från förbundet med den här kursen är att deltagarna ska kunna organisera, rekrytera och vara bärare av kollektivavtalet på sina arbetsplatser, säger kursledare Angela Osorio.
Hon är en av flera kursledare från Runö Folkhögskola …

...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledningen, när han valdes till 2 vice ordförande.
Ulf Carlsson, som tidigare varit 2 vice ordförande i Elektrikerna, avgick vid förbundsmötet. Pontus Boström valdes som ny på posten.
LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar …

...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT
Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-mässan. De släpper nu en ny ergonomisk variant av burk till de båda märkena. Med avlång form kan den bäras närmare kroppen vilket ger bättre bärställning och hela rollern går dessutom i.
Burken har två öppningsflikar för att …

...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06)
Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konfliktåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Så lyder en del av det gemensamma förslag som under tisdagen presenterades av facken och arbetsgivarna.
Under en sent sammankallad pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade de centrala parterna på den svenska arbetsmarknaden …

...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Praktiska Sverige AB. Anledningen är brister i utbildningskontrakten på gymnasieskolans lärlingsutbildningar.
– Vi har fått signaler om att Praktiska inte uppfyllt sina åtaganden kopplat till statsbidrag. Detta, tillsammans med att bolaget är den största mottagaren av statsbidrag för gymnasial …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor