– Om främlingsfientligheten fortsätter att öka kommer vi förr eller senare till en punkt då det blir konfrontation, på det sätt som skedde i Kärrtorp, menar Arash Jabbari.

  • – Om främlingsfientligheten fortsätter att öka kommer vi förr eller senare till en punkt då det blir konfrontation, på det sätt som skedde i Kärrtorp, menar Arash Jabbari. Foto: Siv Öberg

  • – Det är en farlig väg att gå att bestämma vad man kan diskutera och vad man inte kan diskutera. Vi behöver ett öppet debattklimat, säger Arash Jabbari. Foto: Siv Öberg

  • – Det är en farlig väg att gå att bestämma vad man kan diskutera och vad man inte kan diskutera. Vi behöver ett öppet debattklimat, säger Arash Jabbari. Foto: Siv Öberg

  • Lasse Andersson uppskattar Arash Jabbari. – Jag tycker jag får bra information av honom i fackliga frågor, säger han. Foto: Siv Öberg

  • Lasse Andersson uppskattar Arash Jabbari. – Jag tycker jag får bra information av honom i fackliga frågor, säger han. Foto: Siv Öberg

  • Framtiden är oviss. Arash Jabbari känner sig frustrerad över samhällsutvecklingen. Foto: Siv Öberg

  • Sverigedemokraternas ökade inflytande över politiken har lett till ett kallare och hårdare samhällsklimat. – Jag känner mig mer misstänksam idag än tidigare, säger Arash Jabbari. Foto: Siv Öberg

  • Med en ökad främlingsfientlighet är det svårt för Arash Jabbari att känna sig som svensk. Foto: Siv Öberg

  • Arash Jabbari har haft jobb hela vintern.– Det är lättare när man jobbar för en liten målerifirma att få behålla jobbet, menar han. Foto: Siv Öberg

  • Viktigt att arbeta fackligt. Arash Jabbari sitter sedan tre år tillbaka i avdelningsstyrelsen i region Väst. Foto: Siv Öberg

  • Arash Jabbari har jobbat på AS Måleri och byggservice AB sedan 1,5 år tillbaka. Foto: Siv Öberg

  • Trapphuset i fastigheten på Aschebergsgatan 3 i Göteborg fräschas upp. Arash Jabbari är stadig på hand. Foto: Siv Öberg

  • Trapphuset i fastigheten på Aschebergsgatan 3 i Göteborg fräschas upp. Arash Jabbari är stadig på hand. Foto: Siv Öberg

  • Trapphuset i fastigheten på Aschebergsgatan 3 i Göteborg fräschas upp. Arash Jabbari är stadig på hand. Foto: Siv Öberg

  • Det är dyrt att parkera i Göteborgs innerstad. – När jag kör med firmabilen betalar arbetsgivaren p-avgifterna, säger Arash Jabbari. Foto: Siv Öberg

  • – Jag är en positiv pessimist och realist, säger Arash Jabbari. Foto: Siv Öberg

Facket måste stå upp mot rasismen. Arash Jabbari vill ha mer engagemang i värdegrundsfrågor för att motverka den ökade främlingsfientligheten i samhället.

I ett äldre femvåningshus på Aschebergsgatan i centrala Göteborg arbetar Arash Jabbari och Lasse Andersson från AS Måleri & Byggservice med att renovera ett trapphus.
– Jag jobbar högst upp där tjänstefolket bodde förr i tiden. Det är min lott i livet, skämtar Arash Jabbari och stryker ut färgen med stadig hand. Linjen blir spikrak.

Arash Jabbari är 29 år och har ett brinnande intresse för politik och fackliga frågor. Han sitter med i Målareförbundets avdelningsstyrelse och sektionsstyrelse. Arash kom till Sverige 1985 med sin familj när han bara var ett halvår gammal. Hans föräldrar flydde kriget i Iran.
Pappa var civilingenjör, mamma sjuksköterska. De hamnade på en flyktingmottagning i Svappavaara. Efter en tid i Luleå kom de till Göteborg 1991 där hans pappa fick arbete på Volvo och hans mamma på ett äldreboende som undersköterska. Det politiska och fackliga intresset fick han med sig från sina föräldrar.
– Jag minns att pappa jämt skulle titta på Rapport och Aktuellt när jag var liten. Jag tyckte det var så jädra tråkigt. Han var politiskt aktiv och hade alltid en massa åsikter och gjorde analyser av allt som hände. Det var alltid mycket diskussioner där hemma, berättar Arash.
– När jag blev äldre gillade jag att provocera pappa och säga emot. Det var väl ett sätt för mig att utvecklas, menar han och småler.

Arash Jabbari har en bred yrkeserfarenhet. Efter skoltiden började han arbeta inom restaurangbranschen. Sedan blev han lagerarbetare och efter en tid anställd inom barnomsorgen. Funderingarna på att bli målare väcktes till liv under en vistelse i Barcelona.
– En kompis och jag tyckte det verkade spännande och bestämde oss för att starta ett måleriföretag när vi kom tillbaka till Sverige.
– Efter ett tag hoppade min kompis av, men jag gick färdigt målarutbildningen genom Lernia. Nu har jag varit målare i sju år, men jag är så insyltad i det fackliga arbetet att jag har lagt ner planerna på att bli egen företagare, skrattar Arash.
Han känner sig hemma i målaryrket och i Sverige, men de senaste åren har det blivit påtagliga förändringar i samhällsklimatet.
– Det märks när man är ute på stan och hör hur folk diskuterar. Gränserna har förskjutits. Idag pratar man om invandrare på ett sätt som inte var rumsrent förut, säger Arash.
– Det är en konsekvens av att Sverigedemokraterna fått större inflytande i politiken, konstaterar han.

Att främlingsfientligheten ökat har även påverkat honom personligen.
– Jag har vuxit upp i Sverige och är en integrerad invandrare, men nu när debattklimatet blivit kallare känner jag mig mer misstänksam. Det är frustrerande. Det är svårt att känna sig som svensk när attityderna mot invandrare hårdnar, framhåller Arash Jabbari.
Det är fel att tro att alla som röstar på SD är rasister, menar han, men partiet har en rasistisk och fascistisk ideologi och de vinner många anhängare inom arbetarrörelsen genom att dra nytta av en ekonomisk kris och människors behov av att hitta syndabockar.
– Att Svenskarnas Parti dessutom har bildats är en medveten strategi för att få Sverigedemokraterna att framstå som rumsrena i jämförelse med dem, men i grund och botten är det samma ideologi.
– Man ska komma ihåg att fascistiska och nationalistiska rörelser alltid står mycket nära kapitalet och näringslivet. Det har historien visat och det är samma sak idag, säger han.

Arash Jabbaris arbetskamrat Lasse Andersson som jobbar längst ner i trapphuset, är van vid invandrare:
– Jag är själv uppväxt i det invandrartäta Hammarkullen och min dotter har varit tillsammans med en invandrare, säger han.
När det kommer många invandrare samtidigt kan det lätt skapa rädslor. Folk vet inte vad de ska göra eller säga, menar Lasse Andersson. Han har jobbat tillsammans med Arash Jabbari i snart två år och har stort förtroende för honom.
– Han är väldigt insatt i fackliga frågor och ger mig bra information, säger han.
Det har alltid varit en kamp om arbetarrörelsens väljare mellan socialistiska och nationalistiska rörelser, menar Arash Jabbari. Men gränsen mellan dessa rörelser är ibland luddig för många arbetare.
– Vi måste bli bättre på att förklara skillnaden. Varför kan inte vanligt folk se fördelarna med socialism? Frågar sig Arash.
Han vill ha ett öppet debattklimat och att det ska vara högt i tak. Att strypa debatten och inte diskutera samhällsproblem är en farlig väg att välja.
– Vi måste hela tiden ta debatten med dem som röstar på SD. Inte undvika dem eller avfärda dem som rasister, fortsätter han.

När Arash Jabbari och hans föräldrar kom till Sverige i mitten på 1980-talet, var det förhållandevis lätt att få jobb. Idag är det annorlunda.
– Man ska naturligtvis öppna dörren för folk i nöd, men man måste också vägleda dem rätt när de väl klivit in i rummet, integrationen måste fungera och segregationen minska, säger han.
SD använder ofta statistik på ett vinklat sätt i sin skrämselpropaganda om massinvandring. Faktum är att 2013 invandrade cirka 116 000 personer till Sverige. Men samtidigt utvandrade cirka 51 000 personer vilket ger en nettoinvandring på ungefär 65 000 personer. Av dem var den största gruppen svenska medborgare som återinvandrade. De motsvarade en femtedel av alla invandrande. (Källa: migrationsinfo.se)

Sveriges befolkning utgörs idag till ungefär 14 procent av utrikesfödda. Många invandrare svarar för centrala funktioner i det svenska samhället. Var tredje läkare och tandläkare är född i ett annat land. Var fjärde universitetslärare är utlandsfödd. Var tionde ingenjör är invandrare. Över 90 000 invandrare som jobbar inom vård och omsorg är helt oumbärliga för vår välfärd. Av alla bussförare i Sverige är 36 procent invandrare. (Källa: Utan invandrare stannar bussen och taxin – statistik och trender utgiven av Svenskt Näringsliv, Svenska Taxiförbundet och Sveriges bussföretag).
Det är med andra ord avgörande för vår framtid att vi tar vara på den resurs som invandringen innebär för det svenska samhället. Arash Jabbari anser att facket behöver engagera sig mer för att motverka främlingsfientlighet och diskriminering.
– Jag tycker vi borde ha någon på förbundet som arbetar heltid med värdegrunds- och jämlikhetsfrågor, säger Arash.