• Ola och Niclas Bergene sköter målarjobbet när anrika kulturbyggnaden Kjellbergska Huset mitt i Stockholms innerstad ska förvandlas till kontor och konferensrum. Att det numer finns miljövänliga alternativ som också fungerar fullt ut kommersiellt på större projekt är ett lyft för branschen, menar de. Foto: Jan Erik Johansson

  • Foto:

  • Foto:

Ekologiskt och giftfritt, gjort på naturliga råvaror. Allt fler målare såväl som kunder efterfrågar mer miljövänliga färger.
– Arbetsmiljön är ju inte alltid så rolig för oss så det är bra att någon sticker ut hakan och sätter lite press.
Det säger målaren Ola Bergene som just nu målar med svenska Färgbygges produkter.

 

LÄS ÄVEN: ”Vi lyssnar på målares höga krav”

 

Vi står på femte våningen i anrika Kjellbergska Huset på Nybroplan, mitt i centrala Stockholm. Med utsikt över Nybroviken och Dramaten och med Strandvägens trafik utanför dörren ska fem våningar förvandlas till kontorslokaler åt en av landets storbanker. Hela projektet målas med Färgbygges miljöriktiga färger utan plast eller petrokemi, bara naturliga råvaror. Det lilla företaget Färgbygge har i konkurrens med de stora drakarna i branschen uppmärksammats och prisats mycket för sitt sortiment.

– Jag har inte hunnit testa så mycket än så jag vill väl inte uttala mig alltför mycket om hur den är att jobba med men… Det verkar ok hittills och det känns bra att jobba med lokala tillverkare och rätt miljötänk, säger Ola Bergene.
– Väldigt behaglig, täcker bra och är lättarbetad att jobba med hittills, fyller kollegan och brorsonen Niclas Bergene i, som just rollat ett tak.
När jobbet är klart frampå vårkanten är en recension av hur arbetarvänlig färgen är bättre lämpad, men att det numer finns alternativ som fungerar i större kommersiella projekt och med, i princip, komplett sortiment för alla miljöer och underlag är ett stort lyft för branschen, menar Ola Bergene.
– Och förr i tiden kände du av om en färg var farlig, det gör du inte i dag. Allt sådant har ju blivit bättre i och för sig, men allt som händer åt rätt håll i branschen är ju bra.
– Men man är ju inkörd på det man vet fungerar och vi jobbar ju alltid under tidspress så det gäller ju att produkterna fungerar, håller måttet, så är det ju, säger Ola Bergene.

Men om han är lika nöjd när projektet är klart tror han att det kommer ge mersmak. Och miljötänk ligger helt rätt i tiden.
– Ja, det är kul att vara med på det här tåget. På privatsidan (kunder) tror jag säkert det kan bli stort. Sovrum, barnens rum… folk tänker mer på sådant här i dag och vettiga alternativ är bra för oss som jobbar med det, säger Ola Bergene.

Jan Erik Johansson

 

 

LÄS ÄVEN: ”Vi lyssnar på målares höga krav”