• Markus Zoffmann och Färgbygge har prisats för sina miljöfärger som efter flera års jobb nu når allt större marknader. Foto: Jan Erik Johansson

– Grundidén var att göra en ekofärg lika bra, nej bättre, än en plastfärg rent tekniskt funktionellt. Fokus har varit inriktat på målaren och det han står i och arbetar med här och nu, säger Markus Zoffmann, VD och huvudägare på Färgbygge som prisats för sina produkter.

 

LÄS ÄVEN: Miljötänk välkomnas av målare

 

Han började sin karriär som målare i företaget och under 80-talet åkte han runt på jobb i Sverige och Europa och arbetade med färg och lasyr gjorda på enbart naturliga råvaror. Efter många år lämnade han branschen, men när Färgbygge gick i konkurs 2007 gick han tillsammans med sin bror in och tog över företaget.
– Utgångspunkten med alternativa bindemedel var bra redan då tyckte jag, men det krävdes specialkunskaper för att jobba med de svåra produkterna, det var problemet.
– Vi sa; Nu gör vi något nytt, det måste hända något bra inom måleriet, säger Markus Zoffmann.

Färgen man utvecklat innehåller inget lösningsmedel, ingen petrokemi som kan börja släppa ifrån sig flyktiga ämnen/ gifter och inga fossila ämnen. Den bryts med naturliga pigment, men har samtidigt anpassats till konventionella brytmaskiner och fungerar till de vanliga färgkoderna på marknaden. Mycket fokus har alltså lagts på användarvänligheten för att få ut färgen på bred front och samtidigt skapa en bättre arbetsmiljö.
– Dels är vi ju målare i botten själva, sedan ställer svenska målare också väldigt höga krav på färg. Vi har en stark tradition, och ska vi göra det här ska vi lyssna på dem, säger Markus Zoffmann.

Under 2014 har det släppt rejält med flera stora projekt som målats med Färgbygges Ekologiska färgsystem ECO Proffs. Samtidigt har färgen fått organisationen Eurofins högsta betyg guld i Indoor air comfort test och klarat samtliga för marknaden relevanta miljömärkningar både mätt i USA, Europa och Norden.

 

Jan Erik Johansson

 

 

Färgbygges produkter

– Baseras på naturliga råvaror i stället för petrokemi
exempelvis mjölkprotein i stället för akrylat
– Helt fri från lösningsmedel och fossila ämnen
– Naturlig shellack löst med vatten i stället för alkohol
– Naturliga pigment
– Ger en matt yta, diffusionsöppen och antistatisk
– Komplett serie för inomhusbruk förutom våtrum
– Färgbygges produktion sker med grön energi

 

LÄS ÄVEN: Miljötänk välkomnas av målare