När vattenlösliga färger blev vanligare och de starka lösningsmedlen försvann förbättrades målarnas arbetsmiljö. Men färgerna är långt i från ofarliga.

Målare i dag drabbas av hudproblem i form av eksem. Ett problem som förbundet och många av er målare känner till. Även professorn och läkaren Carola Lidén ser det här som ett stort och viktigt arbetsmiljöproblem. Tillsammans med andra forskare har hon analyserat vad färgerna innehåller.

Hon höjer ett varningens finger eller snarare sätter upp hela handen som stopp. Halten av konserveringsmedel är för stora och informationen om innehållet stämmer inte. Längre fram i tidningen finns artiklar om forskarnas rapport.

När vattenlösliga färger blev vanligare och de starka lösningsmedlen försvann förbättrades målarnas arbetsmiljö. Men färgerna är långt i från ofarliga.

Helena Forsberg

Forskarna har framfört krav till myndigheter, organisationer och tillverkare att hitta andra möjligheter. Målareförbundet försöker påverka för att få fram bättre lagar och skydd. I väntan på det är det viktigt att ni målare skyddar huden och använder mask eftersom även astmatiska problem ökar.

Färgen är inte ofarlig för att den inte luktar starkt.
När jag lade ut artikeln om forskarnas rapport på webben kom reaktioner som det här vet vi, ingen nyhet. Då ställde jag frågan om ni vet, varför ser jag så många målare i kortärmat och ibland även shorts?

Många tar upp att det blir för varmt och obekvämt att jobba i långärmat. Ett förslag som kom var att ”branschen borde ta fram en målarskjorta, det enda jag får är reklam-tshirts.” Låter som en bra idé tycker jag. Hoppas det blir verklighet och att ni använder den. Gå gärna in och diskutera på Facebook – Målarnas Facktidning.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson nappade på inbjudan från Målarnas, Elektrikerna och Byggnads att följa med på en skyddsrond. Hon och ett följe av medarbetare och press besökte ett stort Skanska-bygge i Stockholm.

På den här arbetsplatsen såg det mesta riktigt bra ut och enligt de som jobbar där så var det inte tillrättalagt inför ministerbesöket. Skyddsombuden från byggfacken hade däremot bilder och berättelser från många andra arbetsplatser där det är hemska arbetsmiljöer.

Skyddsombuden från byggfacken hade däremot bilder och berättelser från många andra arbetsplatser där det är hemska arbetsmiljöer.

Helena Forsberg

Det här numret kommer med våren. Värmen har kommit lite olika långt i landet. Där jag bor i Dalarna har den mesta snön försvunnit, men några mil bort finns ett häftigt ställe. I Djupdal når inte solen så där ligger isen och snön tjock.

På bergväggen finns ett vackert isvattenfall som finns kvar ända till midsommar. En magisk plats som kan kännas lite skön när våren bli för svår. Jag kan nämligen tycka det är lite jobbigt när vårsolen sticker i ögonen, snön försvinner och dammet kommer fram.

Men snart får jag nog ny energi och kan ta mig an trädgården, bygget av ny altan och fönsterputs.

I det här numret på Målarnytt finns också lite inspiration och en trendspaning som mer utgår från vad kunderna väljer i butiken än vad färgtillverkare och andra företag lyfter fram.