• Hur många fler ska behöva dö innan första avspark? Foto: Tomas Nyberg

Fackförbundsledare däribland Målareförbundets Mikael Johansson uppmanar Fifa, IOK och sponsorer av stora mästerskap att ställa krav på mänskliga rättigheter i arbetslivet.
– Vi har nolltolerans mot dödsolyckor, det borde alla ha.
På Workers Memorial day, i dag 28 april, skriver fackliga organisationer en debattartikel på Svt Opinion. På minnesdagen för de som dör på jobbet minns de att 53 personer dog på sitt arbete i Sverige i fjol. De minns också det stora antal som dött vid byggen av stora arenor och de frågar:
”Hur många tusen ska behöva sätta livet till innan idrottens sponsorer tar sitt ansvar?”
Runt om i världen dör 100 000 byggnadsarbetare när de utför sitt arbete. Många av dem möter döden i bygget av idrottsarenor.
Målarnas facktidning har tidigare skrivit om bygget inför Fotbolls-VM 2022 i Qatar där minst 1 400 migrantarbetare från Nepal och andra länder omkommit. Siffran ökar hela tiden och den vanligaste dödsorsaken är hjärtstopp till följd av långa arbetsdagar i 40 graders värme under slavliknande förhållanden.
Sydkorea bygger inför vinter-OS 2018 och i snitt dör två byggnadsarbetare varje dag. När OS arenan i Sotji byggdes förra året omkom minst 70 personer. När Ryssland nu börjar bygga för fotbolls-VM 2018 ser fackförbunden tecken på att fler kommer möta döden på jobbet.
Men det finns exempel där idrottsevenemang kan genomföras utan att arbetare fått sätta livet till. Inför OS i London 2012 var dödsolyckorna noll som följd av ett ansvarfullt arbetsmiljöarbete och facklig medverkan.
Författarna till debattartikeln på Svt Opinion kräver att Internationella fotbollsförbundet och internationella olympiska kommittén ställer krav på arrangörsländerna och antar principer om fackliga- och mänskliga rättigheter. Men även att sponsorerna tar sitt ansvar och ställer krav i sponsorsavtalen.
Fackförbundsledarna uppmuntrar också alla att skriva under det globala facket BWI:s namninsamling för att få Fifas:s sponsorer att agera:
https://www.change.org/p/adidas-coca-cola-hyundai-kia-motors-visa-and-mcdonalds-red-card-for-fifa-stand-up-for-workers-rights-in-qatar

Helena Forsberg

Bakom debattartikeln:
Ambet Yuson, generalsekreterare Internationella bygg och träfacken (BWI)
Mikael Johansson, ordförande Målareförbundet
Per-Håkan Waern, vice ordförande Elektrikerna
Johan Lindholm, ordförande Byggnads
Janne Rudén, ordförande Seko
Peter Hellberg, vice ordförande Unionen
Per-Olof Sjöö, ordförande GS
Magnus Pettersson, ordförande Fastighetsanställdas
Kristina Henschen, chef LO-TCO biståndsnämnd
Viveka Risberg, kanslichef Swedwatch