Nepal är ett av världens fattigaste länder och många familjer är helt beroende av de pengar som tusentals migrantarbetare i bland andra Qatar, Sydkorea och andra rikare länder skickar hem. Många av dessa återvänder nu hem för att hjälpa till att bygga upp efter katastrofen.
Men i Qatar har flera arbetare blivit hindrade av sina arbetsgivare att åka hem. Detta på grund av Kafala-systemet som förbjuder migrantarbetare att lämna landet utan utresetillstånd från sin arbetsgivare.
– Det är nu viktigare än någonsin att sätta press på FIFA och Qatar att förbättra migrantarbetarnas villkor, avskaffa kafala-systemet och öppna upp för fackliga rättigheter i landet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm. Han fortsätter, som det är idag så får de nepalesiska migrantarbetarna i Qatar inte ens åka hem till sina nära och kära eller ens delta på deras begravningar på grund av det moderna slaveriet i Qatar.

De svenska bygg- och träfacken kommer att fortsätta stödja kampen för schyssta villkor i Qatar och Nepal tillsammans med BWI det globala bygg- och träfacket genom kampanjen Decent Work – Rent spel för alla lag som har som mål att ge arbetarna vid stora sportarrangemang schyssta villkor.

Svenska fack stödjer jordbävningsoffren