För ett år sedan omkom en 37-årig man från Orsa, som drogs ner i Höljesdammen i norra Värmland. Nu är förundersökningen klar Fortum riskerar miljonböter.

Det var sedan bottenutskrovet i dammen öppnats, som det ett baksug och det blev så kraftigt att mobilkranen, som 37-åringen arbetade i, drogs ner i vattnet. Mannen försvann och har sen dess inte kunnat hittas.

Chefsåklagare Jörgen Lindberg vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö säger till SVT Värmland att Fortum brast i säkerhet när dammen skulle rensas från bråte. Fortum Generation AB åtalas därför för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

Målet ska avgöras vid tingsrätten i Karlstad. Förhandlingen blir skriftlig eftersom åklagaren och bolaget är överens om vem som bär ansvaret.

Tingsrätten kan döma till företagsbot på upp emot två miljoner kronor.

Per Eklund