• Rebecca Green, Falun, är noga med grundningen för att få en snyggt lackad bildörr i slutändan. Foto: Tomas Nyberg

  • Yrkesprovet är en examination för framförallt elever, lärare och handledare. Med provet blir branschens krav tydligare och diplomet är ett bevis på anställningsbarhet. Foto: Tomas Nyberg

  • Amanda Thunberg. Foto: Tomas Nyberg

  • Chack Hamidullaev. Foto: Tomas Nyberg

  • Jennifer Ekenstein. Foto: Tomas Nyberg

  • Nicko Kirilov. Foto: Tomas Nyberg

  • Rebecca Green. Foto: Tomas Nyberg

  • Rebecca Green, Falun, testade sina lackfärdigheter. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

Blivande lackerare från hela landet åkte till Falun för att göra sitt yrkesprov. Provet ska höja kvaliteten och göra branschens krav tydligare.

Lackskolan körde sitt yrkesprov för fjärde året, men för första gången hade fackförbund och arbetsgivare tagit över ansvaret genom den gemensamma Lackerarnas yrkesnämnd, LYN. Lugnetgymnasiet som har ett gott anseende inom lack har fått uppdraget att genomföra provet.
– Vi hoppas att provet i en framtid ska kunna genomföras på flera platser i landet. Men det måste finnas skolor som klarar av att arrangera det och alla gör inte det, säger Bengt Alberg, Svenska Målareförbundet och ordförande i Lackerarnas rikssektion

Med yrkesprovet vill LYN förtydliga branschens krav och standard för att öka och höja anställningsbarheten och yrkesskickligheten bland de som arbetar eller utbildar sig inom branschen. Provet ska visa bransch och skola vad som krävs för att få ett yrkesdiplom. Bedömningen görs av provförrättare som utsetts av LYN:s styrelse. Målareförbundet har som vision att komma överrens med arbetsgivarsidan att omvandla yrkesprovet till ett gesällprov.
För att bli godkänd och få sitt diplom krävs 70 poäng av 100. Men några satsar på högre poäng för att kvalificera sig till nästa Yrkes-SM som avgörs i Malmö 2016. Förutom att göra de praktiska momenten som ingår i yrket som lackerare med kvalitet är det viktigt att använda skyddsutrustningen på ett korrekt sätt. Även detta är något som domarna kontrollerar.
För andra året genomförde även bilskadereparatörerna sitt yrkesprov och för första gången kunde personbilsmekanikerna testa sin yrkesskicklighet. Hela veckan på Lugnetgymnasiet går under namnet Prove your skills.
– Veckan är en riktig höjdpunkt med prov, nätverksbyggande, nya möten och positivism, säger rektor Susanna Walter Westberg.
Hon hyllar skolans fantastiska lärare som tog initiativet till yrkesprovet och ligger bakom att veckan kan genomföras. Branschfolk som yrkeslärare, leverantörer och arbetsgivare från hela landet kommer till Falun för att ta del av föreläsningar och tävlingar.
Rebecca Green tar studenten från Lackskolan i juni och har höga förväntningar på sig själv.
– Mitt högsta mål som lackerare är att gå till Yrkes-VM. Ett högt mål, men man kan ju få drömma.
Ett första steg mot målet är att genom sina poäng kvalificera sig till Yrkes-SM och därifrån ta en plats i Yrkeslandslaget.
Hon berättar att hon tränat momenten många gånger men trots det är det svårare under tidspressen på yrkesprovet.
– Det gäller att komma ihåg små detaljer.
Det är inte bara skolelever som testar sin yrkesskicklighet utan även tekniker från leverantörer, de som redan jobbar i branschen samt lärare och handledare. SM-vinnaren Frida Gustafsson genomförde yrkesprovet som en del i förberedelserna inför Yrkes-VM i Brasilien i augusti.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se

 

Moment i yrkesprovet lackering

Modul 1 4 tim spackling, plastreparation, grundning
Modul 2 30 min förberedelse topplack stötfångare
Modul 3 30 min applicering topplack stötfångare
Modul 4 30 min förberedelse topplack plåt
Modul 5 30 min teoriprov
Modul 6 30 min färgbrytning
Modul 7 30 min polering

Totalt: 8 timmar