Nepal har drabbats av en av de värsta jordbävningskatastroferna i modern historia. Målareförbundet har sedan länge hjälpt till att bygga en facklig organisation i Nepal. Nu ger de tillsammans med övriga bygg- och träfack ett ekonomiskt stöd till återuppbyggnaden.
Över 8 000 människor har mist sina liv i den serie jordbävningar och efterskalv som skakat Nepal sedan den 25 april. Därtill har tiotusentals skadats och miljoner fått sina hem förstörda.
Det globala bygg- och träfacket BWI har startat en solidaritetsfond som ska ge akut hjälp till både återuppbyggnad och riktad, akut hjälp till fackliga medlemmar som drabbats.
– Jag har aldrig tidigare sett sådan här omfattande förstörelse. Vi gör vårt bästa för att stödja de medlemmar som drabbats men det kommer att ta många år att bygga upp allt, säger JB Gurung som arbetar som koordinator för BWI i Nepal.
De svenska bygg- och träfacken har med Svenska Målareförbundet i spetsen tillsammans med Union to Union i flera år stött arbetet med att organisera och bygga upp en stark facklig rörelse i Nepal.
Nu behöver Nepal all hjälp som går att få för att komma på fötter igen. De svenska bygg- och träfacken Målareförbundet, Byggnads, Elektrikerförbundet, SEKO, GS-facket och Unionen har därför beslutat att ge ett gemensamt bidrag till BWI:s katastroffond med 100 000 kronor.
– Vi har ett långtgående samarbete med facken i Nepal och kommer nu göra vad vi kan för att stödja dem i denna svåra tid, säger Mikael Johansson som är ordförande för Målareförbundet och Svenska bygg- och träarbetarefederationen (SBTF)

Läs även:
Arbetare i Qatar hindras att åka hem