• Den gemensamma personalmatsalen är en viktig del som gynnar det fackliga samarbetet i Malmö. Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Lena J Ehrnström har jobbat 25 år åt Målarnas. Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Lena J Ehrnström och Joakim Nexbo ser stora fördelar att dela kontor med Byggnads. Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

Målareförbundets avdelning 2 har ett bra samarbete med Byggnads som de delar hus med.
– Det gör att vi blir representerade på fler ställen, säger Joakim Nexbo, en av Målarnas ombudsmän.
För några år sedan lämnade avdelningen sitt 600 kvadratmeter ”Målarnas hus”. I stället flyttade de in på Scheelegatan i Rosengård där Byggnads fanns.
Joakim Nexbo berättar hur han och den andre ombudsmannen Thomas Westman ständigt hade dåligt samvete för administratören Lena J Ehrnström som var själv i det stora huset när de var ute på uppdrag.
– Nu har hon kollegor i och med Byggnads administratörer, säger Joakim Nexbo.

Lena J Ehrnström administrerar ensam 2 800 medlemmar men har ett bra stöd i den övriga stabspersonalen. De gemensamma fikastunderna blir en skön avkoppling i arbetsdagen men också tillfälle att utbyta fackliga tips och nyheter.
– När vi satt själva pratades det mest målarfrågor, nu har samtalen vitaliserats med diskussioner om nyheterna och annat, säger Joakim Nexbo.
Joakim Nexbo beskriver också hur de blir representerade på fler ställen eftersom förbunden pratar med varandra kan Byggnads vid sina besök tala om att Målarna tycker lika. De båda förbunden samordnar också sina nomineringar. I huset finns modern utrustning och på bakgården finns ett hus med konferensmöjligheter.
– Vårt repskapsmöte hölls med videolänk till sektionerna. Vi är 50 men 51 personer och åhörare deltog i mötet.

På Byggnads finns en kollega som pratar kroatiska och det finns tillfällen när han varit till stor hjälp för Målareförbundet då han följt med på arbetsplatsbesök.
Avdelningens administratör Lena J Ehrnström har jobbat åt Målarnas i 25 år och före det åt Livs. Hon trivs med jobbet och är med sin erfarenhet en stor tillgång.
– Jobbet förändras och utvecklas hela tiden, säger hon.
– Vi administratörer är delaktiga i beslut och organisering. Jag tycker förbundet är lyhörda.
Vid tidningens besök var hon en av de som testkörde det nya administrativa systemet Puma. Teknisk utveckling eller tillbakagång? Det låter vi vara osagt, allt nytt har ju en tendens att krångla i början.

Svikande medlemstal är något som Målareförbundet liksom andra fack brottas med. Trots det har avdelning 2 flera år visat ett plus i medlemsstatistiken, en trend som visserligen bröts ifjol. Joakim Nexbo tror att en viktig del till att medlemsantalet trots allt ser ganska bra ut i avdelning 2 är deras skolinformation. Lena J Ehrnström berättar också hur de aktivt jobbar för att få de som vill lämna att tänka om. De som inte betalat fakturan trots påminnelser stryks inte bara som medlemmar utan får ett samtal och erbjudande om avbetalningsplan, vilket många gånger kan vara till hjälp.

Avdelning 2

Kontor i Malmö och distansarbetsplatser i Kalmar och Helsingborg.

Ombudsmän:

Stefan Andersson (även avdelningens ordförande)

Joakim Nexbo

Thomas Westman

Kaj Persson

Administratör: Lena J Ehrnström

Tel: 040-671 74 00

Besöks- och postadress: Schelegatan 27, 212 28 Malmö

Mejl: avd2@malareforbundet eller förnamn.efternamn@malareforbundet.se