Lista: Det här gäller när du är lärling
Vad är det som gäller när man är lärling? Hur funkar det, och vad ska man tänka på?
Här listar vi de viktigaste punkterna att ha med dig när du går ut på lärlingsplatsen!
Lärling: Så här funkar det
- Lärling är den som fått anställning som lärling i ett måleriföretag.
- Måleriföretaget, som ska ha kollektivavtal, ansöker hos yrkesnämnden (MYN) om att få anställa lärling för färdigutbildning. MYN behandlar ansökningar skyndsamt.
- Arbetsgivaren dokumenterar lärlingens utbildningstimmar månadsvis i Lärlingsportalen och ska fördelade timmarna på utbildningsmomenten.
- Arbetsgivaren har ett långtgående utbildningsansvar för att lärlingen ska få den utbildningen den behöver. Det krävs oftast mer vägledning i början av lärlingens utbildning men blir mindre omfattande vartefter lärlingen tagit till sig av kunskaperna.
- Lärlingen ska dokumentera sina timmar och arbetsmoment på arbetskort. Arbetskorten hittas på MYNs hemsida. Det är arbetsgivaren som ska tillhandahålla dessa till lärlingen.
- Som lärling bör du också kontrollera att utbildningsboken fylls i korrekt. Skaffa en inloggning till Lärlingsportalen och se så att de rapporterade timmarna stämmer överens med dina inlämnade timmar på arbetskorten.
- Du ska varje månad få en lönespecifikation av arbetsgivare. Behåll dessa i minst fem år. De är din kontroll ifall något skulle vara felaktigt.
- Det är samtidigt bra att behålla kopia på dina lönenotor. Både lönenotor och lönespecifikationer är två viktiga källor ifall det skulle visa sig vara fel någonstans.
- När du anställs, då ska du få ett anställningsbevis. Se till att behålla kopian på detta. Det är ditt kvitto på det du och arbetsgivaren kommit överens om.
- Mer information finns hos Måleribranschens yrkesnämnd, MYN.