• Övre: Peter Norell, Jesper Norell, Jakob Famström, Joakim Rokka, Oscar Lindqvist, Natalie Thun Främre: Mathias Hansen, Daniel Backlund Foto: Tomas Nyberg

  • Peter Norell är målerilärare för såväl gymnasieelever som vuxenelever i Faluns kommunala gymnasium. Foto: Tomas Nyberg

  • Daniel Backlund är motiverad och taggad för jobbet som målare. Foto: Tomas Nyberg

Det är inte helt lätt att som 15-åring välja utbildning till sitt framtida yrke. För de som vuxna kommer på att bli målare finns flera vägar. Vuxenutbildningen på Lugnetgymnasiet i Falun släpper nu iväg sex elever som alla fått jobb direkt.

 

LÄS ÄVEN:
Lärling: Det här gäller

Checklista för sommarjobbare (pdf)

De har en ganska likartad bakgrund. De är 23-33 år. De flesta har gått gymnasiet och därefter haft ströjobb eller varit arbetslösa i några år. Oscar Lindqvist har inte gått gymnasium men däremot jobbat som målare ungefär ett år. Nu när han även har utbildat sig hoppas han på en tryggare anställning. Nathalie Thun gick omvårdnad på gymnasiet och har sedan dess jobbat inom vården.

– Jag ville göra något annat här i livet. Jag har målat hemma en hel del och tycker om det.

 

Hon känner att hon valt rätt men har upptäckt att jobbet är tyngre än hon trodde. Läraren Peter Norell fyller i att det är lätt att luras av alla populära fixarprogram där allt ser ut att gå så lätt.
Daniel Backlund har haft en del olika jobb, senast på HL display. Hans mål var att skaffa sig en utbildning som leder till jobb och att det skulle vara måleri var ingen självklarhet från början. Med hjälp av kommunens studievägledare funderade han mellan olika alternativ och valde till slut måleriutbildningen.
– Jag är nöjd. Det har redan gett utdelning, säger Daniel Backlund som berättar att han varit mycket mer motiverad nu är tidigare när han gått i skolan.
Utbildningen omfattar två terminer och är fokuserad på yrkeskunskaper. Eleverna har inte läst några kärnämnen. De teoretiska ämnena har till exempel omfattat arbetsmiljö, färglära och ergonomi. De har övat praktiskt i skolans lokaler men också jobbat skarpt inom kommunens fastigheter och på företag där de haft sin APL, arbetsplatsförlagt lärande. Det är också där de haft sin APL som de efter avslutad skola fått jobb.

 

Den som fullföljt kursplanen för vuxenutbildningen har möjlighet till att få 1 000 utbildningstimmar i utbildningsboken. Förutsättning för det är att arbetsgivaren skickar betygen tillsammans med ansökan om lärlingsanställning till Måleribranschens Yrkesnämnd som tar beslut på det underlag som inkommer. Efter att företaget har fått beviljat anställningen kan lärling fortsätta inhämta erfarenhet för att nå målet, som är att avlägga ett gesällprov i sista utbildningsintervallet 5 951-6 800 timmar.
Peter Norell som också är lärare på gymnasieskolan berättar att vuxeneleverna gett honom en energiboost.
– De har livserfarenhet och har gjort ett aktivt val. De har varit väldigt lyhörda för det vi sagt.

 

Den som vill byta yrkesbana har också möjlighet att utbilda sig till målare som lärling i ett måleriföretag. Då gäller det att hitta ett företag som vill anställa en lärling och ta ansvar för hela utbildningen. Innan anställningen påbörjas ska företaget ansöka och beviljas av MYN.
Det finns olika sätt att utbilda sig till målare. Vi kommer att återkomma med fler artiklar om vägarna in i yrket och om gesällprovet som är den slutliga examinationen och beviset på yrkesskicklighet.
Arbetsgivarna och fackförbundet har en gemensam yrkesnämnd, Målarnas yrkesnämnd, MYN, som ansvarar för utbildningsfrågor.

 

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se