• Camille Brinkemar Foto: Worldskills

Camille Brinkemar, lärare på Lugnetgymnasiets Lackskola, åker till VM som huvuddomare.
Andreas Gärdin Hyttsten målare från Östersund är expert och domare inom måleri.

 

LÄS ÄVEN:
Jenny är Youtube-stjärna
Frida ska bli världens bästa lackerare
Filmen ”Världens bästa målare

 

 

Camille Brinkemar, tidigare Cederlund, var favorittippad i VM 2009 som avgjordes i Kanada. Nerverna klarade inte pressen och hon mätte fel på designuppgiften. Hon slutade på 11:e plats, en stor besvikelse för tävlingsmänniskan Camille. Därefter har hon varit en mycket ambitiös coach eller expert som de kallas till de svenska mästarlackerarna. 2011 hjälpte hon Erik Groth, Falun, till en bronsmedalj och 2013 var det Emelie Dammare, Vikmanshyttan, som tog silver. I år är det Frida Gustafsson uppväxt i Säter som siktar på guldet.

Andreas Gärdin Hyttsten tävlade i Måleri-VM i London och funnits kvar i tävlingsatmosfären som tränare och nu expert samt domare.
– Det är en fantastisk resa när man tävlar så jag tvekade inte en sekund när jag fick frågan, säger Andreas Gärdin Hyttsten som på det här viset får uppleva allt igen.
Som expert tror han att han framförallt kan hjälpa Jenny Albertsson genom att han har tävlat och vet vad hon måste prestera.
– Det är stor skillnad att tävlingsmåla och måla på jobbet i vardagen.
Förra årets VM-deltagare Sofie Lindgren är också med som tränare.
Andreas Gärdin Hyttsten är också domare, något han värmde upp som under EM i höstas.
– Trots mycket fairplay är det en massa rävspel jag måste lära mig, säger han.
Domarna är indelade i team som bedömer olika moment och efter bedömningarna blir det vilda diskussioner innan det hela är avgjort.

Camille Brinkemar har de senaste åren varit domare vid VM, den första kvinnan och dessutom yngst. Att hon är väl ansedd är tydligt då hon i år utsetts till en av huvuddomarna.
– Det innebär att man har huvudansvaret för en av tävlingsdagarna, säger Camille som är märkbart stolt över uppdraget.
I maj var hon till Sao Paulo för att förbereda inför tävlingarna. Hon besökte tävlingsarenan men fick också tillfälle att se hur de jobbar på ett lite annat sätt i Brasilien. Till vardags är hon lärare på Lackskolan på Lugnetgymnasiet i Falun. Där har hon tillsammans med lärarkollegor tagit fram det Yrkesprov som fack och arbetsgivare nu tagit till sig som en måttstock för branschens kompetens.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se

 

 

Tävlingarna

• I Sveriges Yrkeslandslag, Worldskills Sweden, tävlar två yrkesgrupper knutna till Målareförbundet, målare och fordonslackerare.
• WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan LO, Svenskt näringsliv och staten.
• Tävlingsverksamheten arrangeras av respektive yrkesnämnd som är ett samarbete mellan fack och arbetsgivarorganisationer. Målarnas yrkesnämnd, MYN, marknadsför sig under malare.se. Lackerarnas yrkesnämnd, LYN, tillsammans med andra yrken inom motorbranschen finns under bilproffs.se
• Yrkesnämnderna har olika sätt att ta fram sin representant. För lackerarna gäller det att kvala till SM och sedan vinna mästerskapen. För målarna är det SM-kval och efter SM utgör 1, 2 och 3 målerilandslaget. Vid ytterligare en kvaltävling avgörs vem som representerar yrket och landet vid VM.
• VM är förutom tävling en uppvisning av olika yrken. Över 1000 unga yrkesverksamma från cirka 50 länder tävlar i över 45 olika yrkesgrenar.
• Yrkeslandslaget ordnar tre lagträffar, där ungdomarna ges tillfälle att lära känna varandra, får medieträning, mental träning, blir fotograferade, går igenom yrkesspecifik träning med sin expert, samt får en hel del praktisk information inför resan till Brasilien.

 

 

LÄS ÄVEN:
Jenny är Youtube-stjärna
Frida ska bli världens bästa lackerare
Filmen ”Världens bästa målare