• Niclas Olsson och Erik Hansson spar tid och jobbar säkert på höjden. Foto: Tomas Nyberg

  • 115 kvadratmeter ställning ryms på vagnen som målarna hakar på när de åker ut på jobb. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

Målarna på JT måleri i Bollnäs står stadigt när de målar. De saknar inte att jobba från en skylift sedan de fick en ny smidig ställning som de reser på en timme.

Ställningen som de är så nöjda med kommer från företaget Monzon. Den består av lätta komponenter i aluminium och plattformar i glasfiber. Med dubbelräcken blir monteringen både snabb och säker.
– Den väger ingenting, säger Erik Hansson och visar hur de lätt kan lyfta av ramarna och sedan enkelt bär upp plattformarna.

Allt är lastat på en vagn som också har förvaringslådor för hammare, mejsel, vattenpass och fötter. Vagnen som får köras med vanligt B-körkort står klar att bara haka på. Ställningen de har på vagnen täcker 115 kvadratmeter. När de målat en sida av huset plockar de snabbt ner den och reser den enkelt på nästa gavel.
– Den är förankrad i väggen så det är väldigt stadigt, säger Erik Hansson.
Kollegan Niclas Olsson konstaterar att det är betydligt bättre än att jobba från skylift som de gjort tidigare. Han känner sig tryggare på ställningen, ingen teknik som kan krångla och dessutom går målandet betydligt fortare.
– Vi spar tid på varje jobb, säger Erik Hansson som inte vill använda något annat.

Företaget har två vagnar med den smidiga ställningen och företaget har för avsikt att köpa in fler. Ställningen är till viss del anpassningsbar med två ramstorlekar och ställbara ben.
Kompisarna Jörgen Hallgren, som tidigare hade egen firma, och Tomas Zetterqvist, som var lagbas på Sandå, slog sina påsar ihop och startade JT måleri som har 6-10 anställda beroende på säsong. De är måna om att hålla kontakten med sitt yrke och är inga chefer som sitter på kontoret.
– Det är oftast basarna som bygger upp ställningen åt oss, säger Niclas Olsson.

Företagarna Jörgen Hallgren och Tomas Zetterqvist rycker ut och släcker bränder lite varstans för att firmans jobb ska flyta på. De spacklar och tvättar kåkar och sedan kommer de anställda målarna och tar vid när de är klara med sina tidigare jobb.
– De ställer upp på oss och vi ställer upp på dem, säger Niclas Olsson.
Företagarna är inte främmande att hoppa på nya grejer och har skaffat sig våtrumscertifikat och folierar bilar. På vintrarna åker några av målarna till fjällen för jobb i fjällhus och stugor.

115 kvadratmeter ställning ryms på vagnen som målarna hakar på när de åker ut på jobb.

Säkra ställningar

• Reglerna för uppförande av och arbete från ställning regleras i Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2013:04

• På arbetsmiljöverkets hemsida finns också en vägledning till föreskriften med tips och råd.

• Innan ställningen börjar byggas ska det finnas en särskild plan som beskriver uppförande, användning och nedmontering av ställningen.

• Den som bygger ställningen måste ha dokumenterad kunskap. Kunskapskraven ser olika ut beroende på ställningens höjd och hur komplex den är att bygga. Den som står på marken och direkt hjälper den som bygger ställningen ska vara utbildad. Den arbetsgivare som bygger ställning med hjälp av arbetstagare som saknar dokumenterad kunskap kan få betala sanktionsavgift.

Läs mer på Arbetsmiljöverket (extern länk).

Niclas Olsson och Erik Hansson spar tid och jobbar säkert på höjden.