• Det har passerat många nya penslar och verktyg under Dan-Henrik Thunbergs arbetsdagar de senaste tio åren. Han är testmålare åt en av Skandinaviens största tillverkare och får ge åsikter från ett yrkesproffs perspektiv innan nya prylar lanseras. – Vi måste ha grejor som funkar att måla med hela dagen. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

  • Det vita skaftet av plast och aluminium med skruvlåsning till förlängningen blev efter några rundor bland testmålarna ersatt av det svarta gjort av lättare kolfibermaterial och ett snäpplås som inte börjar glappa och går snabbare att justera. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

  • Visst har det hänt mycket inom produktutvecklingen på 20 år, menar Dan-Henrik Thunberg. Penslar med ergonomiskt riktiga skaft är en självklarhet i dag för yrkesmålare. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON


– Det här är väldigt viktigt och borde göras av alla som tillverkar verktyg och grejor åt proffs. Vi måste ha grejor som funkar att måla med hela dagen.
Det säger Dan-Henrik Thunberg, målare på Bohman & Son i västgötska Habo. Han är en av ett 40-tal målare runt om i landet som är testmålare åt utvecklingsavdelningen hos penseltillverkaren Anza.

 

LÄS ÄVEN: Produktutvecklaren: Ärlighet lönar sig

 

Innan en ny eller förändrad pensel eller annat målarverktyg ska ut på marknaden har Dan-Henrik och testkollegorna fått granska, och framför allt, använda produkten och sedan ge ett ingående omdöme.

– De ringer eller skickar ut grejer till mig och så får jag testa så som jag tror att den ska användas, helt förutsättningslöst. Inget är föreskrivet hur jag ska tänka om den eller hur de tror att jag ska tänka och använda den, säger Dan-Henrik Thunberg.

Tre veckor brukar han få på sig. Med verktyget följer två A4-papper med frågor som varierar beroende på vad det är för produkt.
– Ja, det är olika för varje pryl. Är det grejor som är ergonomiskt gjorda så är det ju frågor mer inriktade på det; Vinklar och hur man håller, tjocklek och sånt.
– Oftast är det redan bra grejer men där lite smådetaljer har ändrats på.
Dag-Henrik Thunberg har varit målare i 26 år så han kan sin sak. Testmålare har han varit 8-10 år och kommit med många synpunkter.
– Det känns som att de lyssnar tycker jag. Jag vet ju aldrig vad de andra i panelen svarar och är det bara en som har problem med något så kanske den fått ett måndagsexemplar. Men ofta så fyller man i protokollet och så tar det en månad och så kommer en ny prototyp av samma pensel med en ändring gjord, säger han.

Ofta blir det i flera omgångar innan resultatet blivit godkänt. Det kan bli tyst ett år ungefär och sedan hänger den på hyllan hos grossisten.
– Det känns ju lite kul förstås, men viktigast är ju att det fullföljts och blivit en bättre produkt.
Det utgår ingen ersättning för själva provandet, men är det inga sekretessbelagda företagshemligheter så brukar han få behålla grejorna.
– Och det är ju ingen press från dem utan vi säger vad vi tycker och tänker. Så vill de ju ha det också, annars är det ju ingen vits. Vi köper ju våra verktyg själva…
Även om det i bland känns som att det senaste spännande som hände i målarbranschen var när rullen kom så är det faktiskt inte så, menar Dag-Henrik.
– Det har ju faktiskt hänt mycket under de här dryga 20 åren jag hållit på, framför allt på ergonomisidan. Skaften är lättare, det tänket är ju självklart nu, det var det inte förr. Och med en skrapa rev du upp fingrar och knogar mot väggen för 20 år sedan, det gör du inte i dag.

Och Dag-Henrik Thunberg tycker att man som målare ska framföra åsikter om man har några till leverantörerna.
– Det hjälper ju inte att stå och gnälla när du sätter upp dåliga tapeter, då står du ju snart där med lika dåliga igen. Säg till grossisten, det tjänar vi alla på, säger Dag-Henrik Thunberg.

 

 

Jan-Erik Johansson

 

LÄS ÄVEN: Produktutvecklaren: Ärlighet lönar sig