Tävlingarna för det svenska Yrkeslandslaget vid Yrkes-VM i São Paulo är i full gång. När två tävlingsdagar avklarats och ytterligare två resterar står det klart att de svenska tävlingsdeltagarna gör bra ifrån sig och har siktet inställt på pallplatser.

– Det är så härligt att äntligen vara igång med tävlingarna. Våra svenska deltagare gör otroligt bra ifrån sig, det är stor chans att vi kommer att slå vårt medaljrekord. Det är ett starkt motstånd vi möter så de avslutande dagarna kommer att bli riktigt spännande, säger Pontus Slättman, vd på WorldSkills Sweden.

Två av dom som tävlar är Frida Gustafsson och Jenny Albertsson.

För fordonslackeraren Frida ser det bra ut, hon har lackerat stötfångare och maskerat bil. Den kommande uppgiften är en av de tuffaste och väldigt tidspressad. Hon ska lackera en dörr i två kulörer. Dörren har dessutom en skada som ska repareras och måste slipgrundas och lackeras inom fem timmar. Här måste Frida prioritera att hinna klart och få fin finish. Igår var det flera som inte blev klara. Så idag siktar Frida på att hinna klart.

Jenny tävlar i måleri mot deltagare från totalt 19 länder. Så här säger hon om hur det hittills går i tävlingen och hur hon ser på de kommande tävlingsmomenten:
– Alla moment har hittills flutit på bra. Känner mig nöjd med alla. Det är troligtvis för att jag inte känner mig pressad att jag måste ta medalj och jag försöker att ha roligt hela tiden. Nu är det bara att köra på i samma spår. Börjar med att bryta färg, sedan börja färdigstryka dörren, påta på med bildöverföring.

Yrkes-VM äger rum i São Paulo mellan 11-16 augusti. Prisutdelningen äger rum natten till måndag svensk tid. Det svenska laget kämpar om medaljer i totalt 27 yrkesspecifika grenar. De svenska deltagarna är uttagna vid SM-tävlingar inom sina respektive yrken. Totalt är 1192 tävlande från olika länder med och slåss om medaljerna inför en publik på 200 000 besökare. Yrkes-VM i São Paulo är den största i tävlingens historia.