• Årets Nordsjölärling blev Mika Svedby, Västra Frölunda. FOTO: TOMAS NYBERG

 

Mika Svedby från Västra Frölunda har utsetts till Årets Nordsjölärling. Stipendiet på 18 000 kronor delades ut vid Målareförbundets förstärkta förbundsmöte.

 

 

Mika arbetar som målare på Edvardssons Måleri i Västra Frölunda AB där hon också är skyddsombud.
Stipendiet ”Årets Nordsjölärling” instiftades 1987 vid Målareförbundets 100-årsjubileum. Det var färgtillverkaren Nordsjö som gav Målareförbundet ett belopp, varifrån det varje år ska delas ut ett stipendium och ett diplom till en lärling, som visat yrkesskicklighet och fackligt intresse.
– Jag är glad att jag tog gesällprovet på stort allvar, kanske lite för stort. Jag var så nervös, säger Mika Svedby.
Hon tackade Nordsjö och Målareförbundet och avdelning 3 för den fina nomineringen.
– Jag är jätte, jätte stolt.

 

 

Mika Svedby är föräldraledig med dottern Lola, 7 månader, och kommer att vara det länge än. Men det fackliga arbetet tänker hon hålla i.
– Nu när hon blivit lite större tänker jag följa med ut på skyddsronder.
Många målare känner en oro för risker i arbetet när de blir gravida. Det gjorde även Mika som jobbade med färger som innehöll nano och ingen vet säkert hur det påverkar. Att klättra på ställningar var också en risk.

 

Ytterligare tre duktiga lärlingar som vid ett senare tillfälle kommer att belönas med ett hedersomnämnande och diplom är Linnéa Svensson från Örebro, Ronja Synstad från Västervik och Lisa Eriksson från Sollerön.

 

 

Helena Forsberg