Tågen står stilla, liksom mycket av annan kollektivtrafik. Pappersbruken har stannat. En politisk strejk mot den finska regeringens förslag till försämringar på arbetsmarknaden gör att många finska arbetare idag väljer att demonstrera istället för att arbeta.

Den nya finska regeringens förslag till nedskärningar har retat upp de fackliga organisationerna. Man vill bland annat införa en karensdag, minska ob-tilläggen, korta semestern, och införa obetald ledighet vissa röda dagar.

 

Regeringen vill, enligt finska LO, införa en tvingande lagstiftning i frågor som varit en fråga för parterna på arbetsmarknaden. Regeringen som tillträdde före sommaren består av Centern, högerpopulistiska Sannfinländarna och konservativa Samlingspartiet.

 

På fredagsmorgonen stod kollektivtrafiken stilla på många håll. Det är det finska Transportarbetareförbundet som uppmanat till en politiks strejk, liksom flera andra fackliga organisationer. Många andra av LO-facken uppmanar också sina medlemmar att delta i den politiska strejken och demonstrera mot regeringens förslag. Även skolor och affärer förväntas hålla stängt under delar av dagen. Bland annat stänks alla Alko-affärer under demonstrationen.
I Helsingfors planeras en stor demonstration under förmiddagen. Bussar från stora delar av Finland anländer under dagen till Helsingfors med demonstranter. Samtidigt förespås ett riktigt oväder komma in över Finland under dagen.
De internationella bygg- och träfacken BTI, EBTF och NBTF fördömer beslutet av den finländska regeringen att skära löner och förmåner som förhandlats fram genom kollektivavtal . De tre förbunden uppmanar sina medlemsförbund att visa solidaritet med den finländska fackföreningsrörelsen genom att skicka stödbrev .

Per Eklund
Helena Forsberg