• Farfar Tord gratulerade Viktor Johansson till gesällbrevet. Foto: Privat

  • Foto: Privat

 För Viktor Johansson var det en självklarhet att göra gesällprovet.
– Det är ett bevis på att man är utbildad målare.

Viktor Johansson är tredje generationens målare men den första med gesällbrev. Han fick sitt yrkesbevis förra hösten och farfar Tord var mycket stolt. Även om både far och farfar var målare så gick Viktor elutbildning på gymnasiet. Det var svårt att få lärlingsplats just då och då föll det sig så att Viktor fick sommarjobb på målerifirman där hans pappa Anders jobbade. Han trivdes bra och utbildade sig som traditionell lärling på samma firma.
– Måleriyrket kräver inte licenser på samma sätt som för elektriker därför ville jag göra gesällprovet för att få ett bevis på vad jag kan.

Han fick tips och råd av yrkesmännen i familjen och även chefen. Men han fick ligga på en del för att få göra gesällprovet när timmarna rann iväg. Provet var som ett vanligt jobb men han kände en större press.
– Jag var väldigt stressad när jag hade ögonen på mig och kände att det är nu det gäller, säger Viktor.
– När jag fick gesällbrevet hade jag beviset på att jag var färdig målare och fullbetald. Jag blev en i gänget.
Nu arbetar Viktor Johansson på Sandå i Enköping och trivs jättebra med att vara målare.

– Det är kul att gå upp på morgonen och gå till jobbet. Jag brukar även fråga chefen om kvällsjobb, hellre vitt än svart.
När jag frågar om han har några frågor eller synpunkter på vad facket ska jobba lite extra med så visar det sig att han är intresserad av fackliga utbildningar. Han tycker Målareförbundet skulle informera mer om vilka utbildningar som finns. Kanske genom sms eller mejl.
Hans gesällbrev ligger just nu i en flyttlåda, men när han kommit på plats i nya lägenheten ska det ramas in och hängas upp på väggen.
– För mig är det en stolthet.
Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se