• Necprotech är ett nytt skydd för att stödja och skydda den känsliga nacken vid arbete ovan ögonhöjd. Sofia Gustafsson utbildar sig till målare och lär sig gärna mer om vilka möjligheter och skydd det finns. – Ett självklart tänk att ha med sig ut i jobbet, säger hon. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Patric Friberg, friskvårdskonsult. Foto: Jan-Erik Johansson

  • – Våga lita på grejorna, luta nacken bakåt och slappna av. Necprotechs stödskena i hårdplast kan justeras i alla ledder och den vadderade kudden är utbytbar. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Nack-molli är en uppblåsbar kudde som fästs med hängslen i byxorna. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Sofia Gustafsson ser fram emot ett långt yrkesliv som målare. – Känns helrätt. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Foto: Jan-Erik Johansson

 Nu finns ett nytt hjälpmedel för att stödja nacken vid arbete ovanför huvudhöjd.
– Du kan justera den för vilka olika arbetsuppgifter du har, säger Patric Friberg som tagit Necprotech till Sverige.

Patric Friberg är friskvårdskonsult och arbetshjälpmedel tangerar hans område.
– Det var en kompis, en elektriker, som klagade på att det inte fanns något vettigt när man jobbade länge uppåt i tak. Jag letade runt lite på nätet. Det här är en Nya Zeeländsk produkt som från början användes av klättrare. Nu finns den i ett flertal länder och används av en rad olika branscher, säger han.
Principen är en enkel sele du hänger på dig som en ryggsäck. På ryggen sitter ett vadderat stöd som är justerbart i höjdled. Med remmar justerar du stödet bakåt, framåt.

– Hoppar du upp och ned från en stege så kanske du vill ha den lite längre bakåt. Står jag still lite längre för ett arbetsmoment så föredrar jag att ha den lite tightare och lite högre. Känn dig fram, men du ska luta nacken bakåt, känna stödet och slappna av, säger Patric Friberg.
Syftet är att avlasta nacken genom att skapa en rak linje i kroppen och låta de starkare ryggmusklerna och framför allt benen göra jobbet.
– Stå inte jämsides med fötterna utan ha ett ben framför det andra och känn hur det bakre benet tar tyngd, säger Patric Friberg.
Skyddet är precis nytt i Sverige och blivande målaren Sofia Gustafsson gillar att det händer saker på skyddsmarknaden. Hon går en vuxenutbildning på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping.
– Jag är fortfarande grön inom målarjobbet, men så mycket har man ju förstått att ska man hålla ett helt yrkesliv så bör man använda det som finns och tänka sig för. Det är en inställning som jag går in i det här yrket med, säger hon.

Hon kommer från en annan bransch och med fräscha ögon har hon svårt att förstå varför någon skulle ha en negativ inställning till att tänka på att skydda om sin kropp.
– Finns det sådana inställningar bland de gamle så får jag väl komma in och ändra på det, ha-ha.
Necprotech säljs via skyddanacken.se. Nack-molli, med sin uppblåsbara kudde, är en annan variant för att skydda nacken som funnits med ett bra tag, men de här båda är de enda (?) i sitt slag på marknaden.
Jan-Erik Johansson

 

Avtalet säger:

Kollektivavtal för måleriyrket, Arbetsmiljöavtalet Paragraf 8 Skyddsutrustning: Arbetsgivaren skall tillhandahålla den personliga skyddsutrustning som arbetet kräver.