• Syriska flyktingar på gränsen mellan Serbien och Kroatien. Palmecentret delade med hjälp av volontärer ut bland annat skor, sovsäckar och hygienartiklar. Många flyktingar kom i flipflops eller sandaler, inte alls förberedda för den europeiska vintern. Foto: Branimir Milovanovic

På sikt måste kriget och terrorn stoppas och ett fredligt, demokratiskt Mellanöstern byggas upp. Men just nu behövs akuta humanitära insatser för att rädda liv. En av de organisationer som samlar in pengar och stödjer flyktingar är Palmecentret.

Palmecentret har flera samarbetspartners som arbetar med att stödja människor som flyr och samlar nu in till detta ändamål.
– Våra partners har börjat dela ut mat, sovsäckar och hygienartiklar till de mest utsatta i Turkiet och Serbien men mer hjälp behövs, säger Annika Torstensson, vikarierande insamlingsansvarig vid Palmecentret.
– Insamlade medel kommer också att gå till att ge barn i flyktingläger möjlighet att gå i skolan och till att motverka våld och sexuella övergrepp riktade mot skyddslösa flyktingar.
Palmecentret har 27 medlemsorganisationer och samlar folkrörelser som arbetar socialt, fackligt och politiskt. Svenska Målareförbundet är en av medlemsorganisationerna.
Matpaket och sovsäckar är annat som delas ut bland det behövande. Behoven är enorma och Palmecentrets partners är redo att dela ut mer, men det behövs pengar.
Pengarna kommer främst från privatpersoner som skänker till Palmecentrets solidaritetsfond.

Så här kan du hjälpa:
Skicka ett sms. Messa FLYKT100 eller FLYKT50 till 72 456 för att ge 100 respektive 50 kronor. Fungerar även med 200 och 500 kronor.
Betala till plusgiro: PG 570-2 betalningen med ”Flykt”.
Swish: Betala till 123 240 60 72, märk gåvan med ”Flykt”.
Vill du hjälpa till att samla in pengar eller läsa mer om hur pengarna används så finns information på palmecenter.se

 

Helena Forsberg