• Allergin mot konserveringsmedel påverkar också Björn Jonssons vardag eftersom samma konserveringsmedel som finns i färg används i hygienprodukter. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

Björn Jonsson föll ihop när han var på jobbet och målade. På intensivvårdsavdelningen sa läkaren att han hade tecken på förgiftning.
Nu utreder arbets- och miljömedicinska mottagningen om det är färgen som gör Björn Jonsson så sjuk.

Det var en dag i maj när Björn strök lister med en v-slip färg som han kände hur rummet började snurra.
– Jag trampar i luften, de får bära/hålla upp mig eftersom jag blir alldeles lealös, säger Björn och visar hur huvudet hänger och ansiktsmuskulaturen blir slapp.
Ambulans tillkallades och Björn fick syrgas. Till en början misstänktes stroke. Det var det inte. När han varit på observation och piggnat till fick han åka hem. När han några dagar senare återvände till jobbet öppnade han en ny burk ifall det var något fel med just den burk han använt tidigare. Han hade målat 15 minuter när samma sak hände igen. På lasarettet sa läkaren att han hade symptom på förgiftning. Nästa gång räckte det bara att öppna färgburken för att kroppen skulle slås ut.
– Tänk dig att gå till jobbet och inte veta om du kommer hem.

LÄS MER: ”Ett stort nederlag att jag inte kan jobba som målare”

Björn berättar hur sambon ringde så fort hon hörde en ambulans.
Han kan inte längre måla och har därför förlorat sitt jobb. Nu har han kontakt med Galaxen Bygg för att försöka få ett annat jobb där han inte har kontakt med färg. Konsekvensen är stort lönebortfall och otrygghet.
– Jag skulle vilja att färgfabrikanterna tillsätter pengar i en fond eftersom de vet att det här händer. Då tar de i alla fall lite ansvar.
Ekonomin går helt i krasch för den som drabbas och även om det blir utrett så blir det utdraget innan man får hjälp från försäkringskassan och försäkringar.
Många lever i tron att färgen är ofarlig eftersom den inte innehåller lösningsmedel. Trots att målarna ska ha koll på säkerhetsdatabladen så är okunskapen stor.
– Målerifacket får nog anställa en informatör som åker ut till arbetsplatser och skolor och berättar hur allvarligt det är. Jag ställer gärna upp, säger Björn Jonsson.

LÄS MER: Astma- och allergiförbundets märkning gäller inte yrkesmålare

Björn Jonsson har alltid haft problem med eksem på kroppen och det är något som finns i släkten. Men efter dessa allvarliga anfall har eksemen blivit betydligt svårare och satt sig på händerna som han tvingas behandla med starka kortisonkrämer.

– Husläkaren säger att kroppen säger ifrån.
Han är fortfarande vinglig på benen eftersom balansen är försämrad efter dessa kraftiga reaktioner. Allergin mot konserveringsmedel påverkar också vardagen eftersom samma konserveringsmedel som finns i färg används i hygienprodukter.
– Jag beställer speciellt schampo, tvål och tvättmedel utan konserveringsmedel.

LÄS MER: Professorn vill se skärpt lagstiftning

Han berättar också att han fick gå in och stänga dörren när grannen målade sin altan.
Björn Jonsson har kontakt med arbets- och miljömedicinska mottagningen i Uppsala som begärt ut hans journaler.
– Eksem är i dag en välkänd reaktion på konserveringsmedlet som används i vattenbaserade färger. Men den här typen av reaktion känner vi inte till sedan tidigare, säger Corina Covaciu, läkare på arbets- och miljömedicinska mottagningen.
Målarnas facktidning kan ha hittat en till och kanske finns det fler. Läs artikeln här.

LÄS MER: Färgföretag skickar fel signaler

Läkaren har skickat remiss till hudmottagningen i Gävle som ska göra allergiutredning på Björn Jonsson.
– Eftersom han har en annan hudsjukdom i botten kan det vara svårt att se om det är en ny typ av eksem som dykt upp, säger Corina Covaciu.
Hon och kollegorna ska diskutera Björns fall och vet ännu inte vad de kommer fram. I nuläget kan de inte säga att det är färgen som gör Björn sjuk. Men Björn Jonsson vet:
– Jag är övertygad att det är färgen jag blir dålig av.
Han berättar att även professor Carola Lidén på karolinska institutet i Stockholm är intresserad att hjälpa honom efter genomfört allergitest.


REDAKTÖR´N: Ta varningarna på allvar

Är du drabbad?

Har du allergi som du misstänker beror på din arbetsmiljö?
Här är ombudsmannens råd till dig:
Ta alltid upp besvär på företagets hälsoundersökning.
Akut: Ta kontakt med din arbetsgivare och be att få en tid till Företagshälsovården eller uppsök läkare direkt. (akut så gäller permissionsreglerna i avtalet sida 81.)
Kontakta företagets skyddsombud eller avdelningens ombudsman.
Så här kan facket hjälpa dig:
Utredning av problem.
Arbetsskadeanmälan till Försäkringskassan och AFA.
Eventuella överklaganden.

Källa: Fredrik Adolfsson, ombudsman avdelning 9