• Benny Asp med lärlingarna Lucas till vänster och Jens till höger. Foto:

Benny Asp är målare och handledare för lärlingar på Celanders måleri i Mölndal. Företaget tar ansvar för att utbilda sina elever och det visar sig bland annat genom fina betyg på gesällprov och flera deltagare i Måleri-SM.

För några år sedan hade Celanders måleri ett samarbete med Bräckegymnasiet. Många elever kom till företaget för sin praktik och återkom sedan som anställda lärlingar. Benny Asp gick då på lägenheter och fick en ny lärling var tredje vecka.
– De var hos mig och fick vara med och lära sig grunderna, sen släppte jag vidare till nästa kollega, säger Benny Asp.

LÄS ÄVEN: Gesällprovet – så här går det till

Det kunde också komma någon i slutet på sin utbildning som behövde bättra på tapetseringen inför gesällprovet.
Den senaste tiden har firman inte haft så många lägenheter och då är det svårare att ge lärlingarna utbildning. Men nu har de fått in ett riktigt stort lägenhetsjobb.
– Då ska jag ha två lärlingar med mig. Det blir mycket riva tapet, bredspackla och tapetsera.
Benny Asp fick själv inte så mycket stöttning när han lärde sig yrket. Han fick arbetsuppgifter att lösa själv. Han tyckte inte det var ett okej sätt att lära ut yrket. Hans eget engagemang i ungdomar började 2004 då det kom en kille som hamnat lite snett. De båda fann varandra och sedan dess har 7-8 lärlingar fått råd och utbildning av Benny Asp.
– Om ingen tar hand om dem, hur ska de då kunna lära sig?

Benny Asp uppskattar sällskapet istället för att många gånger jobba ensam. Han ser många fördelar med att handleda lärlingarna men vet att inte alla målare känner lika. Han har varit på möten där det diskuterats ekonomisk ersättning till handledarna men tror inte det är rätt väg att gå.
– Det är viktigt att känna för det.

Örjan Bengtsson är VD på Celanders måleri. Han berättar att de senaste tio åren har många lärlingar fått jobb på företaget och stannat kvar. Alla har fått bra betyg på gesällprovet och flera har deltagit med goda resultat i Måleri-SM. Ifjol vann Anna Selander och representerade Sverige vid EM.
– Engagemanget i lärlingen är viktigt. De får vara med och lära sig ordentligt, de får öva och inte bara vara på byggen och grundmåla, säger Örjan Bengtsson.
Förutom Benny Asp tar de båda dekorationsmålarna Eva Wilms och Sigrid Lin stort ansvar för lärlingarna.
Örjan Bengtsson medger att det kostar företaget en del att ge lärlingarna bra utbildning men anser det helt klart värt det.
– Långsiktigt är det väldigt viktigt för oss.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se

 

LÄS ÄVEN: Gesällprovet – så här går det till