Björn Eurén har fått sin allergi mot konserveringsmedel godkänd som arbetsskada. Men fortfarande pågår kampen med en försämrad ekonomi och mycket i vardagen som påverkar hans liv.

När Conny Lundberg från Målarettan besökte Björn Euréns arbetsplats 2011 och såg hans händer uppmanades företaget att skicka honom till läkare. På Arbetsmedicinska mottagningen fick han beskedet att inte gå tillbaks till jobbet. Han fick inte ens hämta sina grejer.

Skinnet från hans fingrar föll i stora sjok och huden kliade på nätterna. Allergiutredningen visade att han har inte bara kontaktallergi utan också luftburen allergi mot konserveringsmedel och mot tyramex som finns i skyddskläder och maskeringstejp till exempel.

– När jag hade skyddshandskar för att skydda mig mot produkterna så blev det istället en accelerator, säger Björn Eurén.

LÄS MER: Är det konserveringsmedel som förgiftar Björn?

Han fick problem med andningen, var skinnflådd i näsan och drabbades av allergichocker.

– Jag får som soleksem på kroppen och ansiktet bara av att vara i utrymmen där det målas.

Det som finns dokumenterat hos Arbetsmedicin är hudproblemen men Björn Eurén beskriver hur han mår fysiskt dåligt så fort han kommer i kontakt med färg.

– Jag känner mig extremt febersjuk, får yrsel och blir illamående.

LÄS MER: Astma- och allergiförbundets märkning gäller inte yrkesmålare

Kenneth Forsberg på Målarettan hjälpte honom att fylla i papper till försäkringskassan som ganska snabbt godkände hans problem som arbetsskada.

Han blir sjuk av tvål, schampo, diskmedel och handskar. Han kan inte använda foppatofflor. När han använder plåster följer huden med. Det dyker hela tiden upp nya saker som han reagerar på. Björn Eurén fortsätter kämpa för att få Afa försäkringen att betala ut invaliditetsersättning.

– Det är ett av mina största nederlag att inte kunna jobba som målare, säger Björn Eurén som tyckte det var ett fritt och roligt jobb som gav bra betalt.


LÄS MER:

”Ett stort nederlag att jag inte kan jobba som målare”

Professorn vill se skärpt lagstiftning

Färgföretag skickar fel signaler

REDAKTÖR´N: Ta varningarna på allvar