Tisdagen den 17 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Här är argumenten för S i valet"

"Här är argumenten för S i valet"

DEBATT ”Det är viktigt att Socialdemokraterna vinner valet och kan vara med och fortsätta regera landet efter den 9 september, då det är val till riksdagen”, skriver Nisse Lindblom.

Målning av fönster stoppades i miljonprogrammet

Nyheter– Jag har lagt ett formellt skyddsombudsstopp. Det har jag och arbetsgivaren Stenbergs måleri varit överrens om från början, säger Douglas Strömberg, ombudsman i avdelning 4.


Råslätt i Jönköping är ett stort område med många fastigheter byggda i det så kallade miljonprogrammet. Sedan två år har löpande renoveringar pågått. När en lägenhet görs ska fönstrena med. Mellan fönsterbågarna finns den gamla kittkanten som är porös och ligger och dräller. Målaren ska ta bort det som är löst och måla.


LÄS MER: Asbest i fönsterkitt är vanligare än befarat


Målareförbundet och Byggnads har gemensamt med arbetsgivareorganisationerna gått ut med varningar om att asbest kan finnas i fönsterkitt. Enligt Arbetsmiljöverkets regler ska provtagning ske vid misstanke om asbest. När Douglas Strömberg fick vetskap om situationen i Råslätt kontaktade han bostadsbolaget Vätterhem som därefter tog två slumpmässiga prover varav ett innehöll asbest.


 


– Jag tog själv prover på två fastigheter och skickade in för analys. Båda innehöll asbest, säger Douglas Strömberg som därefter krävde att fastighetsbolaget skulle ta prover på alla fastigheter i det aktuella området.


Prover togs då på 30 fastigheter och asbest fanns i 24 av dem. Det märks en tydlig gräns där fastigheterna inte längre har asbest i fönsterkittet, vilket tyder på att ett materialskifte skett under byggnadsåren.


För Vätterhem kom detta som en total överraskning, men miljösamordnaren Rickard Thil menar att de var snabba att ta prover när de fick vetskap.


 


– Vi har planerat fönsterrenovering inom kort så vi väljer att inte måla mellan fönstrena nu när vi vet att där finns asbest, säger Rickard Thil, Miljösamordnare på Vätterhem.


Inom företagets bestånd finns en hel del områden byggda före 1982 där det alltså kan finnas risk för asbest.


– Nu när vi vet det här kommer prover tas innan renoveringar inleds, säger Rickard Thil.


Målarna vid Stenbergs måleri som arbetat i de aktuella lägenheterna kommer av företaget att erbjudas en läkarundersökning av den typ som asbestsanerare går på regelbundet.


– Vi är också överens om att målarna ska få träffa någon expert som kan svara på frågor om asbest och riskerna vid exponering. Målarna är naturligtvis oroliga, säger Douglas Strömberg.


 


– Jag kräver också att företaget tar reda på vilken sorts asbest det handlar om. Det finns farlig asbest och det finns jättefarlig.


Douglas Strömberg ringde mattläggarfirman eftersom asbest också kan förekomma i limmet till mattorna och de hade koll på läget. Han har även pratat med Byggnads men inte fått någon respons.


Den information som gått ut från fack och arbetsgivarorganisationer till arbetare och företag har fått Stenbergsmåleri att förändra sin strategi gällande jobb som omfattar fönster före 1980.


– De lyfter upp det här på ett annat sätt, säger Douglas Strömberg. 


 Helena Forsberg

helena.forsberg@daladem.se


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2015-11-30 13:04


Mer Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en bygg...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler var...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenöre...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD St...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock föru...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade f...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kro...

Begravdes i rasmassor efter vattenläcka

Lera och jord rasade ned i grävhålet och begravde arbetaren, som jobbade med att laga en ...

Sveff kritiserar färgtest – men Folksam står fast

Sveff kritiserar Folksams test av utomhusfärger, där endast tre av 46 färger godkändes. F...

Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren.
Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017.
Samma trend kan observeras även inom …

...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor