• Foto: Stefan Cedermark

 

Målareförbundet förbereder sig för avtalsrörelsen och har precis genomfört sina regionala avtalsråd.
Många avtalsförslag har kommit in och nu pågår arbetet att sortera och prioritera för att så småningom komma fram till vilka krav som ska lämnas till Måleriföretagen.

 

 

– Vi har tuffa utmaningar framför oss men jag är helt övertygad om att vi i vanlig ordning kommer att förhandla fram nya kollektivavtal som ger våra medlemmar de löneökningar och avtalsförbättringar som är nödvändiga, säger Peter Sjöstrand, avtalssekreterare.
Han och Stefan Cedermark utgör förhandlingsledningen för måleriavtalet och ska tillsammans med sju personer i förhandlingsdelegationen arbeta för ett nytt avtal som ska gälla från och med 1 april. Till sin hjälp har de också förbundsfunktionärerna utifrån respektive område.

 

LÄS MER: Lackavtal kräver strategi

 

En avgörande faktor är hur lång avtalsperioden blir. Det är lättare att förhandla fram allmänna villkor i ett längre avtal. Blir det ett års avtal kommer mycket att handla om lön. Hur stort löneutrymme som finns är också avgörande. Här kommer parterna med största sannolikhet att ha olika uppfattning.
Peter Sjöstrand bedömer att det blir ett tufft förhandlingsklimat.
– Vi har en polarisering och förtroendet för arbetsgivarsidan är hårt naggat i kanten.

 

LÄS MER:  Industrifacken kräver 2,8 procent – ingen låglönesatsning konstaterar Målarnas

 

I förhandlingar mellan Målareförbundet och Måleriföretagen blir det allt oftare låsningar och betydligt fler förhandlingar slutar i oenighet.
– I de tvister som rullar ser vi ett tydligt mönster att allt fler hamnar i Arbetsdomstolen.
Att Måleriföretagen gått med i Svensk näringsliv tror Sjöstrand kommer att påverka förhandlingarna till att bli hårdare.
Drygt 600 avtalsförslag har kommit in från avdelningarna, förslag som bygger på vad de snappat upp från arbetsplatser. Förbundet har lagt ihop och ritat kartan. Förslagen har delats in i grupperna ledighet, resor, arbetsmiljö, lön, makt och prislista. De tre regionala avtalsråden som består av avdelningarna i varje region har prioriterat inom varje område och så småningom ska även områdena rangordnas.
– Det finns många viktiga frågor, men lön och arbetsmiljö ligger högt, säger Stefan Cedermark.

 

LÄS MER: 6F står enade i avtalsrörelsen

 

Även arbetstidsförkortning har seglat upp och verkar vara högre prioriterat i år än tidigare.
Stefan Cedermark kommer att sammanställa en rapport till förbundsstyrelsen och den 1 december hålls centrala avtalsrådet som kommer att fasställa vilka krav som ska överlämnas till motparten i början av januari.

 

 

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se

Förhandlingsdelegationen måleri

Kenneth Forsberg, avd 1, ombudsman
Linda-Li Käld, avd 1, ombudsman
Stefan Andersson, avd 2, ombudsman
Anders Andersson, avd 3, målare
Roger Westman, avd 5, målare
Micke Magnusson, avd 6, ombudsman
Kristina Norlin, avd 10 målare

Samtliga förbundsfunktionärer utifrån sin expertis
Förhandlingsledning Peter Sjöstrand och Stefan Cedermark