Sveriges radios program P1 morgon har uppmärksammat den alarmerande ökningen av allergier mot målarfärg.
– Det är ett eko från förr i tiden. Återigen ska målarna agera försökskaniner för ämnen vi vet kan vara skadliga, säger Målarnas ordförande Mikael Johansson.
Sveriges radios program i september handlade om det Målarnas facktidning skrivit om tidigare: att allergierna ökar dramatiskt bland målarna.
Olof Holmer, VD för Sveriges Färgfabrikanters Förening, påpekar i radion samma sak som han gjorde i vårt tidigare reportage, att andelen konserveringsmedel i de vattenbaserade målarfärgerna som säljs i Sverige ligger långt under gränsvärdena för vad som är tillåtet.

LÄS MER: Astma- och allergiförbundets märkning gäller inte yrkesmålare

Men enligt Carola Lidén, professor vid Institutet för Miljömedicin på Karolinska institutet, måste något drastiskt ske.
– De som tillverkar färgen måste ta ansvar och använda mindre starkt allergiframkallande konserveringsmedel i målarfärgen och det enda som kan få dem att göra det är lagstiftning, säger Carola Lidén.

LÄS MER: Är det konserveringsmedel som förgiftar Björn?

Mikael Johansson uppmanar målarna att vara noggranna med att använda den personliga skyddsutrustningen.
– Men det är ingen ursäkt för industrin att inte göra något år det verkliga problemet, det vill säga innehållet i våra färger.
På 80-talet var det lösningsmedel som var det stora hotet mot målarnas hälsa. Då gjorde facket gemensam sak med arbetsgivarna och bojkottade färger med lösningsmedel.

– Även då framhöll tillverkarna att man hade nått en teknisk nivå där det inte gick att komma längre. Vi som branschpartners gjorde att tillverkarna inte kunde sälja den giftiga färgen. Vi tvingade fram en utveckling och med ökad volym så pressades priserna ner på den vattenbaserade färgen.

LÄS MER: ”Ett stort nederlag att jag inte kan jobba som målare”

Målarnas ordförande Mikael Johansson är djupt oroad över det han hör från förbundets skyddsombud om medlemmar som blir sjuka av färg och andra kemiska produkter de jobbar med. Hans bild stämmer med forskarnas, medlemmarna drabbas i allt högre utsträckning av allergier.

– Jag tror tyvärr vi bara ser toppen av ett isberg.
Mikael Johansson har tagit initiativ till ett möte mellan branschens parter och industrin.


LÄS MER:

Professorn vill se skärpt lagstiftning

Färgföretag skickar fel signaler

REDAKTÖR´N: Ta varningarna på allvar