Sveriges radios program i september handlade om det Målarnas facktidning skrivit om tidigare: att allergierna ökar dramatiskt bland målarna.

Olof Holmer, VD för Sveriges Färgfabrikanters Förening, påpekar i radion samma sak som han gjorde i vårt tidigare reportage, att andelen konserveringsmedel i de vattenbaserade målarfärgerna som säljs i Sverige ligger långt under gränsvärdena för vad som är tillåtet.

Något drastiskt måste ske

Men enligt Carola Lidén, professor vid Institutet för Miljömedicin på Karolinska institutet, måste något drastiskt ske.

– De som tillverkar färgen måste ta ansvar och använda mindre starkt allergiframkallande konserveringsmedel i målarfärgen och det enda som kan få dem att göra det är lagstiftning, säger Carola Lidén.

Mikael Johansson uppmanar målarna att vara noggranna med att använda den personliga skyddsutrustningen.

– Men det är ingen ursäkt för industrin att inte göra något år det verkliga problemet, det vill säga innehållet i våra färger.

Tvingade fram utveckling på 80-talet

På 80-talet var det lösningsmedel som var det stora hotet mot målarnas hälsa. Då gjorde facket gemensam sak med arbetsgivarna och bojkottade färger med lösningsmedel.

– Även då framhöll tillverkarna att man hade nått en teknisk nivå där det inte gick att komma längre. Vi som branschpartners gjorde att tillverkarna inte kunde sälja den giftiga färgen. Vi tvingade fram en utveckling och med ökad volym så pressades priserna ner på den vattenbaserade färgen.

”Tyvärr bara toppen av ett isberg”

Målarnas ordförande Mikael Johansson är djupt oroad över det han hör från förbundets skyddsombud om medlemmar som blir sjuka av färg och andra kemiska produkter de jobbar med.

Hans bild stämmer med forskarnas, medlemmarna drabbas i allt högre utsträckning av allergier.

– Jag tror tyvärr vi bara ser toppen av ett isberg.

Mikael Johansson har tagit initiativ till ett möte mellan branschens parter och industrin.