Den genomsnittliga pensionsåldern för målare är 64,1 år och för lackerare 63,7 år.
LO har undersökt när arbetare pensioneras och konstaterar att arbetslivets villkor måste bli bättre för att pensionen ska bli bra.

För hela LO-kollektivet är pensionsåldern i snitt 63,8 år. Det är dock stor skillnader mellan olika yrkesgrupper. För LO i stort ligger kvinnliga brevbärare lägst med 61,5 år och högst ligger manliga väktare med 64,8 år.
LO konstaterar också att ju lägre pensionsålder, ju lägre pension.
För att komma upp till målet att tjäna 70 procent av slutlönen, skulle LO-medlemmarna behöva jobba till 67 år.
– Vi kan konstatera att det är långt kvar innan arbetare inom LO-yrken uppnår den gamla pensionsåldern 65 år. Och ännu längre innan en majoritet av dem kan jobba till 67, vilket behövs för att arbeta ihop en pension som det går att leva på, säger LO:s förste vice ordförande, Tobias Baudin.

Helena Forsberg