Förtrycket mot facken i Sydkorea hårdnar. I torsdags greps dess ordförande i en massiv polisinsats efter att ha demonstrerat mot en ny lag som ska göra det lättare att ge anställda sparken. De svenska bygg- och träfacken har nu skickat ett protestbrev till Sydkoreas president.
De senaste veckorna har facken lett stora demonstrationer i huvudstaden Seoul mot försämringar i anställningstryggheten. Den konservativa president Park Geun-Hye, dotter till den forne diktatorn Park Chung-Hee, försöker med alla metoder stoppa den stora proteströrelsen.
Hundratals medlemmar och fackligt aktiva har arresterats eller gömmer sig just nu för polisen. På morgonen torsdagen den 10:e december arresterades Han-Sang gyun som är president för det fria facket KCTU efter att i veckor ha sökt skydd i ett buddistiskt tempel. När han till slut gav upp och lämnade templet stod över 1 000 poliser utanför och väntade på att arrestera honom.

– Vi kämpar mot en lag som kommer göra det lättare för företag att sparka sina anställda, och för detta har regeringen gjort mig till den mest eftersökta mannen i landet. Jag kommer att fortsätta kämpa mot denna reform från fängelset om så behövs, sade Han-Sang gyun vid en presskonferens innan gripandet.
De sydkoreanska facken har nu kallat på omvärldens hjälpt för att sätta stopp för arresteringarna. De svenska förbunden Målareförbundet, Byggnads, GS-facket, Elektrikerna, Unionen och SEKO skickade under torsdagen ett gemensamt protestbrev till regeringen via Sydkoreas ambassad i Stockholm.

”Vi kräver att ni omedelbart friar Han Sang-gyun och alla andra som arresterats för att ha deltagit i protesterna samt upphör med attackerna på föreningsfriheten och mötesfriheten i ert land”, skriver facken i brevet adresserat till Sydkoreas president Park Geun-Hye.
Trots stor ekonomisk framgång är villkoren på den sydkoreanska arbetsmarknaden mycket dåliga, inte minst inom den stora byggbranschen där lönerna är låga och säkerheten dålig. I snitt dör två byggnadsarbetare varje dag på jobbet i Sydkorea enligt statistik från byggfacket KFCITU.
Skriv på fackens protestbrev för att stoppa attackerna mot facket i Sydkorea här.