Björn Jonsson

Proverna som Björn Jonsson gjorde på hudkliniken i Gävle visade ingen hudallergi mot innehållet i färg.
– De sa att då måste det vara färgångorna som gör mig dålig vilket gör det svårare, säger Björn Jonsson.

Han har inte fått träffa någon läkare som vill undersöka detta och står kvar på ruta ett.
Målarnas facktidning har tidigare berättat om Björn Jonsson i Söderhamn som flera gånger reagerat så kraftigt av färgen så att han svimmat av på sitt jobb och hämtats med ambulans. Han har hela livet haft problem med eksem men sedan han blev utslagen på jobbet har eksemen tilltagit.

LÄS ÄVEN: Arbetsgivare hålls ansvarig för kathonallergi

Efter kontakt med Arbets- och miljömedicin i Uppsala fick han remiss till hudkliniken i Gävle. Testerna där visade ingen allergi mot innehållet i färg.
– Jag blev hänvisad att börja att gå på hudmottagningen i Söderhamn för att sola. Jag fick starka salvor utskrivna för att få ordning på mina händer och övriga utslag på kroppen, säger Björn Jonsson som gått två gånger i veckan på behandling och behandlat sig i hemmet två gånger om dagen vilket medfört att han använt bomullsvantar under långa tider. Behandlingarna har gjort hans händer bättre och lederna värker inte lika mycket.
– När det gäller färgångorna som gör mig sjuk så finns det ingen läkare som man kan besöka som har intresse att gå vidare med det utan det är bara att inse att min kropp har fått nog av allt man har fått i sig under åren som målare, säger Björn Jonsson.

LÄS ÄVEN: ”Företagen måste ta risken på allvar”

Nu håller Björn Jonsson på med allt pappersarbete till arbetsskadeförsäkringen och till försäkringskassan för att få livränta. Tillsammans med Galaxen bygg och arbetsförmedlingen försöker han hitta ett jobb som kan passa honom och som han kan leva på.
Fredrik Adolfsson, ombudsman i avdelning 9, har träffat cirka 200 målare för fackinformation och ingen har några liknande symptom.
– Jag försöker hitta någon mer som har samma symptom för att hitta något att bryta med så att Björn får remiss till en specialist.
Han har inte heller hört något från sina kollegor men får tillfälle att diskutera det när förbundets regionala skyddsombud träffas för konferens i januari.

Faktum kvarstår: Björn Jonsson blir sjuk när han är i närheten av målarfärg. Men när hudtester inte visar något så verkar inte sjukvården göra något mer.