– Det behövs ett bättre säkerhetstänk vid arbete på låga höjder, menar Jan Larsson.

 • – Det behövs ett bättre säkerhetstänk vid arbete på låga höjder, menar Jan Larsson. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • En spräckt knäskål. Ärret efter operationen syns tydligt. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • Höger handled är stelopererad och går inte att böja. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • Ledbandet till höger hands tumme gick av beroende på syrebrist vid en av handledsoperationerna. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • En spräckt knäskål. Ärret efter operationen syns tydligt. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Räkna inte med att du kan jobba tills du är 65 år, sa läkaren åt mig, berättar Jan Larsson. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Jag trodde att det skulle bli mest problem med knät, men min handled är fortfarande inte bra trots åtskilliga operationer, säger Jan Larsson. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – När jag utbildade mig till målare fick jag lära mig arbeta lika mycket med vänster som med höger hand. Det är en god hjälp för mig, säger Jan Larsson. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Det behövs ett bättre säkerhetstänk vid arbete på låga höjder, menar Jan Larsson. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • Skadan är ett hinder i arbetet. Jan Larsson kan inte böja handleden när han spacklar. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • I dag jobbar Jan Larsson med lägenhetsrenovering på Stenbergs Måleri åt VätterHem. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • I dag jobbar Jan Larsson med lägenhetsrenovering på Stenbergs Måleri åt VätterHem. Foto: Fotograf Siv Öberg

De flesta fallolyckor sker från låg höjd. Men även fall från låg höjd kan ställa till med allvarliga och långvariga skador. Janne Larsson har gått igenom åtta operationer i höger handled och knä, sedan han föll från ställningen – en meter över marken.

Klockan närmar sig fyra en helt vanlig arbetsdag i augusti 2008. Janne Larsson och hans arbetskamrat håller på att måla utvändigt åt en snabbmatsrestaurang i Jönköping. Det som händer den dagen, kommer att påverka framtiden mycket för honom.

Janne jobbar från en ställning på låg höjd, bara en meter över marknivå. Han har satt upp rullställningen själv. Hjulen är låsta, underlaget plant och väderleken bra. Men under hjulen ligger ett skyddsmaterial som har en glatt, galonliknande yta. Ställningen glider plötsligt på underlaget och välter in mot fasaden. Janne faller handlöst och tio liter färg från målardunken rinner ut. I fallet slår han huvudet mot plattformen till byggnaden. Han spräcker dessutom knäskålen och ett ledband i handen går av.
– Min första tanke var att vi måste torka upp färgen. Så jag ropade till min arbetskamrat att han skulle ringa chefen, berättar han.
Deras chef var snabbt på plats och körde honom till akuten. Att Janne skadat knäet kände han ännu inte av, men han hade svåra smärtor i handleden och i huvudet.

– Det tog cirka fyra minuter innan vi kom fram. Det kändes som den längsta resa jag gjort i mitt liv. Vi skulle naturligtvis ha ringt efter en ambulans, men jag tänkte inte rationellt i det läget, konstaterar Janne.
– När jag kom in till sjukhuset blev det ett jädra pådrag. Ett akutteam tog hand om mig och jag fick reda på att min knäskål var spräckt och ett ledband i handen hade gått av. Det blev operation direkt i både knä och handled. Sedan fick jag stanna på sjukhuset från torsdag till söndag, berättar han.
Janne blev gipsad i höger arm och hela höger ben, från ljumsken till foten. Innan han fick lämna sjukhuset måste han klara av att gå på kryckor. Han blev sjukskriven i fem månader och hans fru, som är dagmamma, fick ta ledigt från jobbet en tid för att de skulle klara av situationen.
– Utan min familj hade jag aldrig fixat detta. Jag fick dessutom god hjälp av facket. Vårt regionala skyddsombud Håkan Petersson hjälpte mej att fylla i alla papper till försäkringen, säger Janne.

Sedan återstod en lång tid med rehabilitering innan han kunde komma tillbaka till sitt arbete. Men problemen var inte slut med det. När stiften i handledsbenen skulle tas bort, visade det sig att de hade växt fast. En tid senare svullnade handen och blev alldeles blå. Då hade stiftet krupit ut. Det blev remiss till Linköping, steloperation och ytterligare tre månaders sjukskrivning. En tid senare gick ett ledband till tummen av eftersom det blivit syrebrist i handleden på grund av den tidigare operationen. Ny operation och ny sjukskrivning. Förra året började Janne få ont i handleden igen. Nu har han bokat tid för ännu en operation. Den nionde i ordningen.
– Jag har haft en enorm otur, konstaterar Janne.
Samtidigt uppskattar han sjukvården, att han fått hjälp med sin ekonomi och att han kan fortsätta med sitt arbete. En invaliditetsersättning på tio procent har gett honom ekonomisk kompensation. Dessutom har han fått 10 000 kronor för ärret på knäet. Idag jobbar han heltid med lägenhetsrenoveringar åt bostadsbolaget Vätterhem i Öxnehaga.

– När jag utbildade mig till målare fick jag lära mig att det var bra om jag kunde arbeta lika mycket med vänster hand som med höger för att undvika förslitningsskador. Det har jag haft god nytta av efter olyckan, berättar Janne.
Lite svårare att spackla med den stelopererade högerhanden är det, men i övrigt kan han arbeta lika bra som tidigare.

Fakta försäkring

Kontakta Målareförbundet om du råkat ut för en arbetsskada eller ett olycksfall på fritiden!

Som medlem får du hjälp av förbundet att samla in och fylla i alla papper som behövs för att få ekonomisk ersättning från Försäkringskassan, Folksam och AFA. Det kan ta 3-5 månader innan Försäkringskassan tagit beslut och pengarna betalas ut. Om skadan inte blir godkänd kan man begära omprövning.

– Det är viktigt att man inte ger upp. Genom medlemskap i Målareförbundet kan man få rättshjälp att driva ärendet vidare, uppger Conny Andersson, Försäkringsansvarig på Målareförbundet.

2014 anmäldes via Målareförbundet 284 ärenden hos AFA avseende Trygghetsförsäkring arbetsskada (TFA). Ersättningen av dessa ärenden uppgick till 11 miljoner kronor. LO-TCO:s rättsskydd anlitades för omprövning i 22 ärenden. Ersättningar för fritidsolycksfall uppgick samma år till 3,7 miljoner kronor.