Ilse Hviids allergi smög sig på relativt sakta. När hon sprutade ett garage 2011 fick hon ett utslag på armen som inte läkte. Sen började det på händerna och hon fick lite utslag i ansiktet. Eksemen blev allt värre.

Hon besökte läkaren på vårdcentralen flera gånger, där fick hon kortisonsalvor och antibiotika mot svinkoppor innan de insåg att de inte kunde hjälpa henne.

Hon fick remiss till hudkliniken där ett lapptest på ryggen visade hennes allergi mot konserveringsmedlet methylisothiazolinone som i kombination med även methylchloroisothiazolinone har försäljningsnamnet kathon.

Tvingades sluta som målare

Ilse Hviid fick intensiv behandling och tvingades ge upp sitt yrke.

– Det är fruktansvärt bittert. Jag trivdes med mitt yrke och mina arbetsuppgifter, säger Ilse Hviid.

– Det var ett enormt personligt nederlag att tvingas sluta.

Kan bara använda specialprodukter

Eftersom konserveringsmedlet finns i flytande hygienprodukter och diskmedel kan Ilse använda bara specialprodukter. Om hon kommer i kontakt med fel produkt blossar eksemen upp.

– Det kan hända när jag tar någon i hand eller när jag håller en kaffekopp som är diskad med ett medel jag inte tål.
Ilse hoppas att målarna får upp ögonen för vilka risker det finns med akrylatfärgerna och arbetsgivarna ser till att det finns omklädningsrum med tvättmöjligheter och inser att det behövs mer skyddsutrustning är de flesta målare använder i dag.

– Jag trodde tidigare som så många andra att de vattenspädda färgerna var ofarliga.

Ny anställning via Galaxen bygg

Genom Galaxen bygg har Ilse nu en anställning på ABF där hon är cirkelledare inom konsthantverk. Hennes stora hobby är att måla tavlor med oljefärger som hon tål.

– Jag är väldigt försiktig och använder alltid handskar och andra skydd. Jag vill inte utveckla en ny allergi.