Företaget Fortum döms för vållande till annans död. Dessutom ska de betala en företagsbot på två miljoner kronor. Domen från Värmlands tingsrätt rör den dödsolycka vid Höljes Kraftverk i Värmland, då en kranförare försvann i kraftverksdammen när hans kranbil drogs ner i vattnet.

Tingsrätten säger att Fortum brustit i sitt ansvar och därmed orsakat kranförarens död. Själva olyckan hände i maj 2014. I oktober 2015 åtalades Fortum för dödsolyckan för arbetsmiljöbrott. Åklagaren Jörgen Lindberg pekade i åtalet på att Fortum låtit utföra två arbetsmoment samtidigt, vilket blev farligt. Vid tillfället öppnades en bottenlucka för att skapa ett sug och därmed få bort skräp. Därmed påverkades kranens gripklo av detta och kranen drogs ner i vattnet.
Fortum har medgett att man gjort fel och domstolen kunde ta beslut om domen utifrån handlingar. Ingen rättegång har genomförts. Domen kom dagarna före jul.

Per Eklund