• Jan-Olof Gustavsson. Foto: Tomas Nyberg

  • Mikael Johansson. Foto: Peter Knutson

 Målareförbundet äger inga fastigheter med lägenheter att fördela. Däremot äger de en lägenhet som ordförande Mikael Johansson och tidigare kassören Lennart Borgkvist delar som övernattningslägenhet.

Efter den medierapportering som varit om Kommunal så frågade Målarnas facktidning Målareförbundets kassör Jan-Olof Gustavsson vad de har för policy för fastigheter och alkohol.
Målareförbundet är tillsammans med de andra 6F-förbunden delägare (22,5 procent) i Rönneberga kursgård på Lidingö. Här pågår omfattande renoveringar som väntas bli klara i år. Målareförbundet gick 2012 in med 6,5 miljoner och 2014/15 ytterligare 7,5 miljoner för renoveringarna. Beläggningen på kursgården är bra men under åren med renoveringar har inkomsterna varit lägre eftersom inte hela hotelldelen varit tillgänglig.

Vad äger Målareförbundet för fastigheter mer än Rönneberga?
– Vi äger inga bostadsfastigheter. Vi äger en bostadsrättslägenhet på 100 kvadratmeter som ordförande Mikael Johansson och tidigare vice ordförande/kassör Lennart Borgkvist övernattar i. Där brukar även förtroendevalda övernatta när de utför jobb i Stockholm. Vi har också tillgång till en hyreslägenhet, en enrummare, som förtroendevalda som är i Stockholm och gör jobb kan använda. Bostadsrättslägenheten har förbundsstyrelsen sedan tidigare beslutat att sälja i och med att Lennart Borgkvist går i pension.

 

Följ Målarnas Facktidning på Facebook.

 

Äger ni fastigheter för annan verksamhet?
– Vi är delägare i handelsbolagen Klockan och Kungslagern som äger fastigheter kring Barnhustorget med kontor där även vi hade förbundskontoret tidigare. Vi är fortfarande delägare och det är en tydlig investering.

Vad har Målareförbundet för regelverk vad gäller alkohol?
– Vi har en alkoholpolicy som säger att alkohol ska serveras med måtta och försiktighet. I väggarna finns att det betyder två öl eller två glas vin.

Gäller detta i alla sammanhang?
– Det finns undantag. Till exempel vid julbordet brukar det serveras en snaps, likaså vid veteranträffar. När vi har utländska gäster görs en bedömning varje gång, det kan hända att vi bjuder på en avec.

Vilka regler är det som gäller för boende och mat/alkohol vid kursgården Rönneberga?
– När vi har kurser och konferenser gäller den policy vi har. Pågår kursen en vecka så är det middag med öl eller vin en av kvällarna.

Hur regleras uthyrningen av Rönneberga, finns någon policy för vilken verksamhet som kursgården kan hyras?
– Det finns något regelverk kring det, men vad som står i detalj måste jag be att få återkomma om.

Vilka regelverk är det som gäller om någon från Målareförbundet tar med sig en anhörig på utlandsresa?
– Då får den stå för sina egna kostnader och det har hänt vid några tillfällen. Det finns vissa tillfällen när den anhöriga är med för att representera och då står Målareförbundet för kostnaden.

Hur ser du på granskningen av Kommunal?
– Klart det är tråkigt att det ser ut så här. Vi (i fackföreningsrörelsen) borde ha lärt oss och rensat upp såna här avarter. Sen är inte allt som Aftonbladet skrivit skandal. Att Kommunal driver olika verksamheter för att förvalta sitt kapital ser jag inga konstigheter med. Klart det går med förlust när man investerar i en verksamhet och har kort avskrivningstid. Att Kommunal har lägenheter är inte heller konstigt snarare en nödvändighet för att kunna rekrytera till Stockholm i dag. Sen kan man alltid diskutera vilken verksamhet man ska satsa sitt kapital i.

 

HELENA FORSBERG
helena.forsberg@daladem.se

 

Följ Målarnas Facktidning på Facebook.