• Fälgarna lackade och klara och William Persson, Samuel Jarenil regionalt skyddsombud avd. 2, Harris Kadunic och lärare Frank Nielsen granskar resultatet. 26 000 kubikmeter luft per timme passerar genom boxen där ventilationen kan fjärrstyras beroende på verksamhet. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Gabriella Isaksson är andraårselev på lackeringen och även hon har precis jobbat med fälgar. Snart väntar praktik.– Billackerare är det jag siktar på. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Skolan har ett eget destilleri för att återvinna thinner efter arbeten i dragskåpen. – Miljöbiten är en viktig del i utbildningen, säger Frank Nielsen. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Materialkunskap är viktig i alla hantverksyrken och i dragskåpen testas egenskaperna hos både olika färger och sprutor. Foto: Jan-Erik Johansson

  • I rummet för plastarbeten med sitt ventilerade bord hittar vi exempel på vad som går att åstadkomma.– De hittar mycket roligheter på youtube, säger Frank Nielsen. Foto: Jan-Erik Johansson

I Kristianstad utbildas lackerareleverna med det allra senaste på tekniksidan.
– Det är helt klart bättre grejor här än ute på praktikplatserna.
Det konstaterar William Persson och Harris Kadunic, 2:a respektive 3:e årselev på Wendesgymnasiet i Kristianstad.

 

 

I lackboxen med sin övervakade ventilationsanläggning granskar de ett par fälgar som lackats och sedan torkats med hjälp av en mobil IR-tork.
– Vi har allt vi behöver här och rent och fint. Snarare att man tar med sig det ut på praktikplatserna; Att det inte behöver vara skitigt liksom, menar killarna.

 

Följ Målarnas Facktidning på Facebook.

 

Inom branschen klassas anläggningen som den modernaste lackeringshallen i södra Sverige, och den enda gymnasieskolan i denna del av landet med utbildning i lackering i egen regi.

– När vi drog i gång det här så var tanken att vi ska ha top of the line på tekniksidan. Det händer så mycket och är en så pass avancerad och högteknologisk bransch i dag att något annat var inte lönt, säger Frank Nielsen, lärare och initiativtagare till anläggningen.

Det var när Skolverket 2011 tog fram en ny reform för fordonselever där det krävdes 200 poäng lackintroduktion som tankarna på en egen anläggning väcktes hos Frank Nielsen.

– Först köpte vi in den tjänsten, de fick åka iväg och göra sina timmar på olika håll. Men dels blev det dyrt och dels fick vi sämre koll på eleverna, så vi äskade pengar av skolledningen, säger Frank Nielsen.

 

 

6,5 miljoner kronor satsade skolan som också lyckades få flera företag att sponsra med utrustning och teknik. Lackboxen har exempelvis Bolest i Varberg hjälp till med medan Standox levererar både färg- och färgteknologi.

– Vi är tacksamma för stöd samtidigt som de här företagen är måna om att få ut elever som kan hantera deras grejor professionellt och riktigt. Det är så höga krav i dag ute bland kunderna, och det handlar om stora pengar, säger Frank Nielsen.

Även arbetsmiljökraven måste förstås uppfyllas och inpräntas redan på skolan och där gäller det också att hänga med i utvecklingen.

Samuel Jarenil är regionalt skyddsombud på Målareförbundet och själv lackerare och han gillar vad han ser på Wendesgymnasiet.

– Skyddet är a och o; Att de vet och kan hur det fungerar. Men eleverna som kommer ut härifrån är som regel bra på detta. Det är oftare de äldre inom branschen som man märker slarvar, säger han.

 

 

Jan-Erik Johansson

 

FAKTA

Målareförbundet är Sveriges äldsta nu verksamma förbund sedan det bildades 2 oktober 1887. Då som nu organiserar man i huvudsak yrkesgrupperna lackerare och målare. Men dagens (bil)lackerare kallades då vagnsmålare och målade hästdroskor och andra finare hästdragna vagnar.

Per den 29 november organiseras inom Målareförbundet:

Lackerare 863 stycken

Målare 10 466 stycken

Antalet gäller aktiva, yrkesverksamma medlemmar samt elever. Därutöver finns fler mindre medlemsgrupper samt pensionärer ej inräknade ovan.

Som i många branscher varierar antalet lediga jobb över tid. Lackerarbranschen spås nu en uppgång i takt med att främst bilindustrin växer. En snabbkoll på arbetsförmedlingens hemsida visar i samma riktning där antalet lediga jobb gått från 3 st i oktober till 24 st under novembers första tre veckor.

 

Följ Målarnas Facktidning på Facebook.