Från vänster: Andreas Ljunggren, ekonomiansvarig, Linus Karlsson, vd, och Lukas Hagkvist, produktionsansvarig. Frånvarande Melker Eriksson, personalansvarig.

Kenny Överstam är målerilärare på Karlslunds utbildningscentrum i Motala. Som målare har han saknat ett hjälpmedel när tapeterna gått mer och mer mot easy up där man limmar på väggen.

Istället för att gå med tapetrullen i handen eller lägga den i från sig bland smutsen hade han en idé om en hållare. Han presenterade idén för eleverna.

Tre målerielever och en elev på VVS-programmet nappade och vidareutvecklade idén.

Eleverna som går i årskurs två har startat företaget Malls inom konceptet Ung företagsamhet, UF, vilket innebär att de ska starta, driva och lägga ner ett företag under läsåret i syfte att lära sig om entreprenörskap och näringsliv.

Andreas Ljunggren är ekonomiansvarig i och han berättar:

– Vi tog kontakt med Colorama där vi fick lämna några tapethållare som arbetare har testat.

En som också fick syn på den intressanta produkten var en säljare på Boråstapeter.

– Boråstapeter har lagt en första beställning på 500 stycken som de ska fördela ut i butikerna runt om i landet, säger Andreas Ljunggren.

Malls tapethållare håller rullen på plats.

Malls tapethållare håller rullen på plats.

Produktionen, som lagts ut på ett företag i Motala, startade strax före jul.

Tapeten sätts fast på en rulle i plåtbehållaren. Det innebär att kanten aldrig rullas in utan finns där när du ska sätta upp nästa våd på den färdiglimmade väggen. När du dragit ut tapetvåden kan du skära längs med den raka plåtkanten.

Tapethållaren kommer att lanseras på Colorama-mässan och killarna ska även ställa upp med sitt företag i de UF-tävlingar som arrangeras.
Andreas Ljunggren trivs med sin utbildning till målare som görs genom skolans lärlingsprogram.

– Det är roligt att få vara ute och jobba och lära sig på arbetsplatsen. Som målare är det mycket fysiskt och mycket variation, det trivs jag med.

Att vara företagare, är det något du tror du kommer att satsa vidare på?

– Jag skulle kunna bli företagare. Det är mycket att göra men kul när det funkar.

Malls tapethållare håller rullen på plats.