Lysekils nya kyrka byggdes 1899-1901. Inför invigningen 1901 målades korskyrkan och sju målare bestämde sig för att de skulle bli ihågkomna i framtiden.

Nu, 115 år senare, har en ölflaska från Lysekils bryggeri hittats i ett hålrum i altarringens träkonstruktion. Inne i flaskan fanns ett meddelande från dem.

”Undertecknade målare, som har varit med att måla Lysekils Nya Kyrka, lägger detta papper ned som ett minne. När detta engång kommer till dagens ljus, anhåller vi vördsamt om att förklara detta i de tidningar från hvilken ort vi äro”.

Brevet är undertecknat av sju personer:

Anders Philip Cederberg, född den 4 juli 1874 i Lidköping.

Olof Thorsen, född den 16 december 1870 i Sarpsborg, Norge.

John Olof Olsson, född den 24 december 1882 i Munkedal.

Erik Viktor Holm, född den 2 mars 1876 i Göteborg.

Leonard J Olsson, född den 5 maj 1872 i Skänninge.

Otto J Nylén, född den 10 december 1881 i Välinge.

Gustav Torsberg, född den 8 mars 1883 i Göteborg.

Deras önskan har gått i uppfyllelse sedan tidningar över hela landet skrivit om upptäckten.

– Det var när altarringen skulle befrias från fästena i golvet, eftersom vi ska göra den flyttbar, som snickare av ren tillfällighet hittade flaskan, säger Anders Persson, kanslichef i Svenska kyrkan i Lysekil.

Sedan Göteborgsposten skrivit om fyndet har mer information om flera av målarna strömmat in från läsarna. Tidningen har bland annat varit i kontakt med Anders Philip Cederbergs barnbarn som berättat att Anders som föddes 1874 i Lidköping gifte sig med Julia Jensen från Norge.

En flaska i brunt glas med en sliten etikett på.
I en ölflaska från Lysekils bryggeri låg brevet.

De flyttade till Göteborg där han startade Cederbergs målerifirma. Han hade mycket arbeten i Vasastan med vanliga måleriarbeten men också ådringsarbeten i trappuppgångar.

Ett stort arbete som han ansvarade för var måleriarbetet i Naturhistoriska museet när det byggdes. Anders och Julia fick åtta barn och Erik som var näst yngst i skaran (1914-1991) arbetade också i firman som målare. Anders Cederberg dog 1953.

Erik Viktor Holm född 1876 i Göteborg gifte sig med Hildur Ingeborg. De bodde i Karl Johan församling och fick tre barn. Erik Viktor Holm emigrerade ensam till USA i september 1904 och resten av familjen följde efter 1912.

I augusti 1919 återvände de till Sverige och Göteborg igen. Erik Viktor Holm dog efter en hjärnblödning den 6 april 1931 i Majbo i Hagen.

Leonard J Olsson föddes 1872 i Skänninge. Han dog ogift 1950 i Karl Johans församling i Göteborg.

Otto J Nylén föddes 1881 i Välinge och hade elva syskon. Göteborgsposten har varit i kontakt med två av Ottos släktingar, varav en berättar: ”Otto Nylén var min farfars farbror.

Han flyttade från Välinge till Göteborg 1896. Bodde på Masthugget och avled i tyfus 1918.” Släktingen kan också berätta att Otto gifte sig med en Anna och fick fyra barn och fem barnbarn.

Släktingens farfar har skrivit om Otto i sina anteckningar: ”Målare hos De Förenade i GBG. Skicklig gevärsskytt. Till växten liten, grov. Häftigt humör.” Han ska också ha varit konstnär och målat en del goda tavlor.

Lysekilsposten har fått fram information om John Olof Olsson som föddes i Foss församling 1883, inte 1882 som det står i brevet. Familjen bodde på flera gårdar kring Munkedal.

1903 flyttade John Olof Olsson till Göteborg. Då har han tagit sig namnet Jonasson efter sin far. 1906 gifte han sig med Hildegard Gustavsson. Paret skiljde sig 1919 men han innan dess få fem barn. John Olof avled 1964.

Det har däremot inte kommit in någon information om Olof Thorsen och Gustav Torsberg.