• Målartjejer vidare till SM-final.

 Den första av två kvaltävlingar till Måleri-SM 2016 har avgjorts. Efter tre tävlingsdagar i Umeå hade Laura Silva Mänty, Erica Nilsson, Sara Löwenstein och Elina Salo lyckats bäst av de nio deltagarna. De fyra har nu siktet ställt på SM-finalen i Malmö den 11 till 13 maj 2016.

I Malmö kommer de att möta varandra och ytterligare sex unga talanger med hopp om att få representera Sverige i Måleri-VM 2017,  i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten.
Laura Silva Mänty var den som fick högst totalpoäng i kvaltävlingen. Domarnas noggranna bedömning baseras bland annat på en poängsättning av helhetsintryck, teknik, utförande och precision.
– Det känns fantastiskt kul att det gick så bra i tävlingen. Jag är faktiskt lite förvånad, eftersom jag inte hade förväntat mig att gå vidare. Nu är det bara att börja ladda med stenhård träning inför den stora finalen i Malmö, säger Laura Silva Mänty.

I två tuffa SM-kvaltävlingar får sammanlagt 23 unga målare tävla mot varandra och visa upp sina talanger. Den 16 mars är det dags för nästa kvaltävling, som denna gång äger rum i Stockholm. De tio bästa målarna från kvaltävlingarna kommer sedan att möta varandra i finalen i Måleri-SM i Malmö. De tre målare som tar medalj i SM-finalen bildar tillsammans Målerilandslaget, där den bästa landslagsmålaren sedan får representera Sverige i Måleri-VM 2017.
– Att tävla i Måleri-SM är tufft, både mentalt och fysiskt. Samtliga tävlande i Umeå har kämpat hårt under de tre tävlingsdagarna. De fyra finalisterna kan nu pusta ut en kort stund, därefter startar deras uppladdning inför SM-finalen, säger Jonas Fornelius, projektledare för Måleri-SM på Måleribranschens Yrkesnämnd.

Måleri-SM är en del av Yrkes-SM och arrangeras av Måleribranschens Yrkesnämnd och sponsras av Anza och Alcro. Tävlingen är öppen för alla som går Byggprogrammet inriktning måleri eller arbetar som lärling på ett måleriföretag och är under 22 år.

Resultatet i SM-kvaltävlingen i Umeå:
1. Laura Silva Mänty, 18 år från Uppsala, Bolandgymnasiet i Uppsala.
2. Erica Nilsson, 18 år från Råneå, Strömbackaskolan i Piteå.
3. Sara Löwenstein, 20 år från Timrå, lärling på Sandå Sundsvall AB.
4. Elina Salo, 19 år från Almunge, Bolandgymnasiet i Uppsala.