Måndagen den 18 juni 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Stoppa slavarbetet"

Per Eklund: "Stoppa slavarbetet"

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N "Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegna, utan möjlighet att självständigt kunna ansluta sig till en facklig organisation, oavsett det är svenska eller utländska företag", skriver Per Eklund.

  • Foto: Tomas Nyberg

Hon valde att inte vara tyst

Reportage

reportage


Maria Renner blev sexuellt trakasserad, fick ingen förståelse, blev utskälld av chefen och fick byta arbetsplats. Hon valde att inte vara tyst. Hon sa ifrån och hoppas att fler tjejer får styrkan att göra det. Kanske kan nätverk av kvinnor stötta varandra.


 


 


 


När Maria och hennes kollega var i en privatbostad fick hon dåliga vibbar från den manliga kunden. När hon sedan var ensam i lägenheten kommenterade han det med orden ”men lilla stumpan är du här själv”. En dag höll hon och kollegan på med den sista tapetseringen.


– Jag stod i dörren på min bock och hade båda händerna på tapeten när han daskade till mig i rumpan samtidigt som han tittade mig i ögonen och flinade, säger Maria Renner.


 


LÄS ÄVEN: Redaktör´n: Ska man acceptera en klapp på baken?


 


Maria hamnade lite i chocktillstånd och kom sig inte för att säga något. Hon tog väldigt illa vid sig och tyckte det var obehagligt. Hon sökte upp chefen för att berätta vad som hänt men eftersom han inte var på plats och det var fredag fick det vänta över helgen. Maria grät i bilen på vägen hem och kände sig kränkt. Från omgivningen bemöttes hon på olika sätt, en del tyckte ”var det inte mer än så var det väl inget att bry sig om”. I nätverk på Facebook, bland annat Kvinnliga målare, fick hon stöd och tips på hur hon skulle agera. Hon ville ha upprättelse och när hon läste om sexuella trakasserier så kände hon att det var där hon hamnade. Hon tog kontakt med sina ombudsmän i avdelning fyra som sa att hon skulle börja med att berätta för sin chef och det gjorde hon.


– Det var jättejobbigt och jag hade svårt att få fram orden. Det är en jobbig grej att prata om. Jag skämdes att det hänt och jag skämdes att jag inte sagt ifrån där på en gång, säger Maria Renner och berättar att chefen kommenterade det hela med att ”det var ju inte bra. Händer det igen kontakta mig direkt.”


– Han sa också att kunden är snäll och menade inget illa.

Följ Målarnas Facktidning på Facebook.


 


Douglas Strömberg, ombudsman i avdelning 4 var inte nöjd med svaret eftersom arbetsgivaren har huvudansvaret om någon känner sig kränkt eller mobbad. Arbetsgivaren är skyldig att vidta åtgärder omedelbart. Han skickade mejl till arbetsgivaren och påtalade att de måste göra en utredning om hur det kunnat ske, hur det ska undvikas och om det händer igen ska det finnas en policy för hur inblandade ska agera.


Det resulterade i att chefen skällde ut Maria för att hon satt honom i en jäkla sits. Hon blev uppmanad att packa sina saker för nästa dag skulle hon jobba på ett annat ställe.


– Jag hade inte riktigt tänkt att jag skulle bli påhoppad och utskälld.


Marias kollega backade upp henne och ringde chefen som kom och bad henne om ursäkt.


– Jag mådde verkligen inte bra, men jobbade på.


 


 


 


Arbetsgivaren såg att hon fortfarande var ledsen och ringde därför företagshälsovården. Maria fick en samtalskontakt för att prata igenom det som hänt och kunna gå vidare.


– Efter det här är arbetsgivaren mycket mer lyhörd och kollar hur personalen mår, säger Maria Renner som kan konstatera att det i slutändan kom ut något bra av dramatiken.


Nu är hon med och startat upp ett kvinnligt nätverk i avdelning 4 som är en del av följden av ett beslut på Förbundsmötet 2014.


Helena Forsberg

helena.forsberg@daladem.se

 Trakasserier och sexuella trakasserier


Förutom kommentarer och ord kan det vara att någon till exempel tafsar eller kastar närgångna blickar. Det kan också handla om ovälkomna komplimanger, inbjudningar och anspelningar.


Trakasserier och sexuella trakasserier är ett beteende som är oönskat. Det är den som är utsatt för trakasserier som avgör vad som är oönskat eller kränkande.


Enligt lagen måste den som trakasserar förstå hur agerandet upplevs för att det ska bli fråga om trakasserier eller sexuella trakasserier. Det är därför viktigt att den som är trakasserad klargör för den som trakasserar att beteendet är obehagligt och ovälkommet. I vissa situationer kan kränkningen vara så tydlig att inga påpekande krävs från den som känner sig trakasserad.


Om arbetsgivaren får veta att någon har upplevt eller upplever sig trakasserad ska arbetsgivaren utreda vad som har hänt.


Om utredningen visar att trakasserier har inträffat ska arbetsgivaren genomföra de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra fortsatta trakasserier.


Det är viktigt att följa upp situationen för att försäkra sig om att trakasserierna upphört.


Källa: DiskrimineringsombudsmannenLÄS ÄVEN: Redaktör´n: Ska man acceptera en klapp på baken?


 


Följ Målarnas Facktidning på Facebook.


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-02-02 12:20


Mer Reportage

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för M...

Samma problem där som här

Vi lever i en globaliserad värld. Människor och företag flyttar över gränser för att hitt...

95 procent av de belgiska byggarbetarna är medlemmar i facket

Utanför Norden är det Belgien som har den högsta organisationsgraden av alla länder i EU....

I Belgien står kampen mot social dumpning

”Social dumpning”, svarar de tre männen i kör. De har precis fått frågan vad ...

”Vi ska vara rädda om den svenska samarbetsandan”

Ledarskapet har en avgörande betydelse för säkerheten på byggarbetsplatserna. Det visar a...

Delaktighet ökar säkerheten och trivseln på bygget

Med en platschef som tar hantverkarnas åsikter på allvar blir arbetet mer effektivt. Måla...

Vad betyder miljö- och hälsomärkningarna?

Produkter som målare använder i sin vardag är försedda med symboler som markerar att de ä...

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja k...

Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”

Jenny Störvold utsågs nyligen till en av Målareförbundets två första kvinnliga regionala ...

Jennylou avbröt våldtäkt: ”Det var otäckt den där torsdagsnatten”

Jennylou Englund ingrep och avbröt en pågående våldtäkt utan en tanke på sin egen säkerhe...

Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

 
När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.
– Fifa har tydligt misslyckats med att på allvar använda sitt inflytande för att säkerställa att internationella arbetsstandarder följts vid byggande och renoveringar av arenorna till fotbolls-VM i Ryssland, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för …

...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition.
Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till …

...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.
Nästa vecka fattas riksdagsbeslut angående regeringens förslag om utökade möjligheter …

...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för MB och SO över hela landet.
– Målet från förbundet med den här kursen är att deltagarna ska kunna organisera, rekrytera och vara bärare av kollektivavtalet på sina arbetsplatser, säger kursledare Angela Osorio.
Hon är en av flera kursledare från Runö Folkhögskola …

...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledningen, när han valdes till 2 vice ordförande.
Ulf Carlsson, som tidigare varit 2 vice ordförande i Elektrikerna, avgick vid förbundsmötet. Pontus Boström valdes som ny på posten.
LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar …

...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT
Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-mässan. De släpper nu en ny ergonomisk variant av burk till de båda märkena. Med avlång form kan den bäras närmare kroppen vilket ger bättre bärställning och hela rollern går dessutom i.
Burken har två öppningsflikar för att …

...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06)
Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konfliktåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Så lyder en del av det gemensamma förslag som under tisdagen presenterades av facken och arbetsgivarna.
Under en sent sammankallad pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade de centrala parterna på den svenska arbetsmarknaden …

...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Praktiska Sverige AB. Anledningen är brister i utbildningskontrakten på gymnasieskolans lärlingsutbildningar.
– Vi har fått signaler om att Praktiska inte uppfyllt sina åtaganden kopplat till statsbidrag. Detta, tillsammans med att bolaget är den största mottagaren av statsbidrag för gymnasial …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor