• Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Peter Knutson

  • Foto: Tomas Nyberg

  • – Vi vill ha högre ersättning för de två första övertidstimmarna, säger Stefan Cedermark, ansvarig för Lackavtalet som Målareförbundet.Foto: Helena Forsberg

 Reglering av övertidsarbetet, ett arbetsmiljöavtal och gravidas rättigheter. Det var de viktigaste kraven när Målarna nyligen mötte Motorbranschens arbetsgivareförbund för att påbörja förhandlingarna om ett nytt Lackavtal.

Kraven i 6F-samordningen ligger  i botten. Bland annat om löneökningar på 3,2 procent. För Lackavtalet kräver Målarna att man får ett specifikt arbetsmiljöavtal.
– Vi har regler om arbetsmiljö i kollektivavtalet i dag, men ett speciellt arbetsmiljöavtal är en självklarhet i ett modernt kollektivavtal, säger Stefan Cedermark, ansvarig för Lackavtalet inom Målareförbundet.

Från Målarna vill man också få till stånd en förändring av hälsoundersökningarna.
– Det finns en reglering enligt lag i dag. Vi vill ha ett tvång på vad hälsoundersökningen ska innehålla, säger Cedermark.
I övertidsfrågan kräver Målarna dels en höjning av ersättningen, dels att arbetsgivaren ska ta hänsyn till den enskilde arbetstagarens förutsättningar att jobba övertid.
– Vi vill ha högre ersättning för de två första timmarna. Man måste också kunna kombinera arbetet med ett familjeliv. Det måste företaget ta hänsyn till. De som har barn på dagis till exempel har svårt att jobba övertid. Vi vill att man tar de som har möjlighet att jobba övertid, säger Cedermark.

LÄS ÄVEN: ”Man ger blanka fan i lunch – och omklädningsrum”

LÄS ÄVEN: 6F och målarna kräver 3,2 procent

Målarna vill få in en reglering för de som har graviditetsersättning och drabbas av uppsägning.
– När man är har graviditetspenning ska man koncentrera sig på att vara gravid, och inte behöva söka jobb.
Normalt så kommer Målarna ”tvåa” i förhandlingar om Lackavtalet.
– Det är inte bara vi som organiserar fordonslackerare. IF Metall har också avtal med vår motpart. Det är olika avtal. Självklart tittar vi på varandras avtal och förmodligen får vi samma avtalskrav emot oss, säger Stefan Cedermark.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Krav gentemot Motorbranschens arbetsgivareförbund

Ett arbetsmiljöavtal införs.

Övertid ska inte kunna beordras utan att ta hänsyn till arbetstagarens förutsättningar.

Höjning av ersättningsnivån vid övertidsarbete.

Tryggare anställningsformer, bland annat för gravida.