Nytt år och nya utmaningar. Vi ska göra en ännu bättre tidning och du är en viktig del. Utan er medlemmar som berättar vad ni upplever, om era glädjeämnen och era problem utan er som berättar om ert yrke eller er fackliga roll skulle mitt jobb vara omöjligt.

Därför är jag så tacksam att ni ger mig förtroendet att få berätta såväl stort som smått och låter Tomas fotografera er för att göra tidningen levande.

I det här numret berättar Maria Renner om hur hon fick utstå en kunds händer på sin rumpa. Enligt lagen att betrakta som sexuella trakasserier. Men chefen och även omgivningen tog det inte på så stort allvar. Men Maria kände sig sårad och det är det som avgör att det är att betrakta som trakasserier.

Efter påtryckning från facket förstod arbetsgivaren allvaret och gjorde den utredning de är skyldiga att göra.

Du och jag vet inte vad mer som låg i luften. Vi kände inte den atmosfären som var i rummet.

Helena Forsberg

Jag ska vara helt ärlig och erkänna att även jag tänkte tanken, men en klapp på baken är väl inte så farligt…

Men jag tänkte ett varv till. Du och jag vet inte vad mer som låg i luften. Vi kände inte den atmosfären som var i rummet. Vi vet inte vad Maria har för tidigare erfarenheter.

Många saker spelar in när vi reagerar och reagerar på olika sätt. Men det är vad den som blir utsatt känner som är avgörande.

Det som gör det så viktigt att berätta den här historien om en klapp på baken är också det att jag vet att det i branschen och i samhället finns så många tjejer och kvinnor som blir utsatta för det här. Många känner ett obehag men vågar inte säga ifrån.

Många saker spelar in när vi reagerar och reagerar på olika sätt. Men det är vad den som blir utsatt känner som är avgörande.

Helena Forsberg

Jag hoppas att Marias berättelse kan ge fler mod och styrka. Jag hoppas också att ni män som läser det här tar er en funderare på hur ni kan bidra till ett förändrat klimat genom att säga ifrån till de rötägg som beter sig illa. Viktigt är också att uppfostra pojkarna som ska bli män.

När jag gick i skolan och gick genom högstadiekorridorerna stålsatte jag och mina vänner oss. Risken var överhängande att få klåfingriga händer där de inte har rätt att vara eller bli indragen i ett hörn.

Jag minns hur jag höjde armen för att slå… men armen blev fångad av en lärare. DU ska inte slåss! Nej, jag var ju tjej.

Man kan ju tycka att en hel del borde ha hänt sen dess. Att klimatet var ett annat. Men jag hör och jag läser hur tjejer upplever samma sak än i dag i skolan, på festivaler och vid nyårsfirande i Köln.

Risken var överhängande att få klåfingriga händer där de inte har rätt att vara eller bli indragen i ett hörn.

Helena Forsberg

För Målareförbundet handlar den närmsta tiden mycket om att förhandla fram nya avtal för målare och lackerare. De jobbar också mot målet 15 000 medlemmar och har startat upp det arbetet med taggade förtroendevalda. En annan viktig fråga handlar om arbetsmiljöproblemen med dagens färger.

I dagarna ställs färgfabrikanterna mot väggen vid ett seminarium som Målareförbundet anordnar, en produktutveckling med fokus på hälsa och inte bara funktion är önskvärd.

I fokus finns också ett fortsatt arbete med jämställdhetsfrågor och kvinnliga nätverk bildas lokalt och ett centralt möte kommer åter att hållas under våren.