Måndagen den 18 juni 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Stoppa slavarbetet"

Per Eklund: "Stoppa slavarbetet"

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N "Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegna, utan möjlighet att självständigt kunna ansluta sig till en facklig organisation, oavsett det är svenska eller utländska företag", skriver Per Eklund.

Krönikor

Ska man acceptera en klapp på baken?

redaktör´n

Nytt år och nya utmaningar. Vi ska göra en ännu bättre tidning och du är en viktig del. Utan er medlemmar som berättar vad ni upplever, om era glädjeämnen och era problem utan er som berättar om ert yrke eller er fackliga roll skulle mitt jobb vara omöjligt. Därför är jag så tacksam att ni ger mig förtroendet att få berätta såväl stort som smått och låter Tomas fotografera er för att göra tidningen levande.

 

 

I det här numret berättar Maria Renner om hur hon fick utstå en kunds händer på sin rumpa. Enligt lagen att betrakta som sexuella trakasserier. Men chefen och även omgivningen tog det inte på så stort allvar. Men Maria kände sig sårad och det är det som avgör att det är att betrakta som trakasserier. Efter påtryckning från facket förstod arbetsgivaren allvaret och gjorde den utredning de är skyldiga att göra. Jag ska vara helt ärlig och erkänna att även jag tänkte tanken, men en klapp på baken är väl inte så farligt…

 

Följ Målarnas Facktidning på Facebook.
Men jag tänkte ett varv till. Du och jag vet inte vad mer som låg i luften. Vi kände inte den atmosfären som var i rummet. Vi vet inte vad Maria har för tidigare erfarenheter. Många saker spelar in när vi reagerar och reagerar på olika sätt. Men det är vad den som blir utsatt känner som är avgörande. Det som gör det så viktigt att berätta den här historien om en klapp på baken är också det att jag vet att det i branschen och i samhället finns så många tjejer och kvinnor som blir utsatta för det här. Många känner ett obehag men vågar inte säga ifrån.

 

 

Jag hoppas att Marias berättelse kan ge fler mod och styrka. Jag hoppas också att ni män som läser det här tar er en funderare på hur ni kan bidra till ett förändrat klimat genom att säga ifrån till de rötägg som beter sig illa. Viktigt är också att uppfostra pojkarna som ska bli män.

 

 

När jag gick i skolan och gick genom högstadiekorridorerna stålsatte jag och mina vänner oss. Risken var överhängande att få klåfingriga händer där de inte har rätt att vara eller bli indragen i ett hörn. Jag minns hur jag höjde armen för att slå…men armen blev fångad av en lärare. DU ska inte slåss! Nej, jag var ju tjej.
Man kan ju tycka att en hel del borde ha hänt sen dess. Att klimatet var ett annat. Men jag hör och jag läser hur tjejer upplever samma sak än i dag i skolan, på festivaler och vid nyårsfirande i Köln.

 

För Målareförbundet handlar den närmsta tiden mycket om att förhandla fram nya avtal för målare och lackerare. De jobbar också mot målet 15 000 medlemmar och har startat upp det arbetet med taggade förtroendevalda. En annan viktig fråga handlar om arbetsmiljöproblemen med dagens färger. I dagarna ställs färgfabrikanterna mot väggen vid ett seminarium som Målareförbundet anordnar, en produktutveckling med fokus på hälsa och inte bara funktion är önskvärd. I fokus finns också ett fortsatt arbete med jämställdhetsfrågor och kvinnliga nätverk bildas lokalt och ett centralt möte kommer åter att hållas under våren.

 

 

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se

 

Följ Målarnas Facktidning på Facebook.

 


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-02-02 12:20


Mer Krönikor

Per Eklund: ”Stoppa slavarbetet”

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N ”Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegn...

Chris Smedbakken: ”Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch”

KRÖNIKA I höstas fick jag höra talas om ett nytt projekt som var på gång. Ett riktigt vi...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Josefine Krantz: ”Kvinnodagen är inte en dag att fira”

KRÖNIKA ”Internationella kvinnodagen är ett resultat av starka kvinnor som kämpat ...

”Rikta ilskan mot de som utnyttjar människor”

krönika    Arbetarrörelsens största mantra – tillsammans är vi starka, kommer i ...

Emil Boss – en stark förnyare av arbetardiktningen

KULTUR Emil Boss diktar om arbete, språk, solidaritets- och fackföreningskamp. Han jobba...

Robin Appelqvist: ”Gandhi, Tess och min son”

KRÖNIKA Robin Appelqvist: ”Finns det någonting som känns mer i hjärtat än när männ...

Stockholmsskildraren Per-Anders Fogelström 100 år

Den 22 augusti var det 100 år sedan Per-Anders Fogelström föddes. Med framför allt den så...

Stefan Johansson: ”Demokrati, vad är det?”

KRÖNIKA Detta med mötesformalia, stadgar med mera, kan vara svårt. Trots detta är det tr...

Helena Forsberg: ”Känner drakarna sig hotade?”

REDAKTÖR’N Det hettar till både inom Målareförbundet och inom branschen som tillve...

Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

 
När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.
– Fifa har tydligt misslyckats med att på allvar använda sitt inflytande för att säkerställa att internationella arbetsstandarder följts vid byggande och renoveringar av arenorna till fotbolls-VM i Ryssland, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för …

...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition.
Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till …

...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.
Nästa vecka fattas riksdagsbeslut angående regeringens förslag om utökade möjligheter …

...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för MB och SO över hela landet.
– Målet från förbundet med den här kursen är att deltagarna ska kunna organisera, rekrytera och vara bärare av kollektivavtalet på sina arbetsplatser, säger kursledare Angela Osorio.
Hon är en av flera kursledare från Runö Folkhögskola …

...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledningen, när han valdes till 2 vice ordförande.
Ulf Carlsson, som tidigare varit 2 vice ordförande i Elektrikerna, avgick vid förbundsmötet. Pontus Boström valdes som ny på posten.
LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar …

...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT
Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-mässan. De släpper nu en ny ergonomisk variant av burk till de båda märkena. Med avlång form kan den bäras närmare kroppen vilket ger bättre bärställning och hela rollern går dessutom i.
Burken har två öppningsflikar för att …

...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06)
Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konfliktåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Så lyder en del av det gemensamma förslag som under tisdagen presenterades av facken och arbetsgivarna.
Under en sent sammankallad pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade de centrala parterna på den svenska arbetsmarknaden …

...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Praktiska Sverige AB. Anledningen är brister i utbildningskontrakten på gymnasieskolans lärlingsutbildningar.
– Vi har fått signaler om att Praktiska inte uppfyllt sina åtaganden kopplat till statsbidrag. Detta, tillsammans med att bolaget är den största mottagaren av statsbidrag för gymnasial …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor