• Peter Sjöstrand. Foto: Helena Forsberg

Innan årets avtalsförhandlingar kan ta vid måste en surdeg från 2013 lösas. I dag, onsdag, möts Målareförbundet och Måleriföretagen.
– Då ska Måleriföretagen presentera en lösning som vi kan acceptera, annars kan det bli så att vi tvingas varsla, säger Målareförbundets förhandlingschef Peter Sjöstrand.
Målareförbundet anklagar arbetsgivarsidan för att ha manipulerat underlaget för löneberäkning. Det innebär att en målare sedan 2013 fått 1 200 kronor för lite i ackordslön. Parterna tar fram gemensam lönestatistik som underlag för förhandlingarna. Fram till 2013 har statistik från Målerifakta använts för att beräkna ackordslöner. Det är den källan som förbundet velat ha. Arbetsgivarsidan har framhållit Måleriportalen som en bättre källa. Statistikavtalet diskuterades fram och tillbaka under våren 2013. Den 12 mars träffades parterna och gick igenom avtalet stycke för stycke en sista gång.
– Vi kom överens om att på sikt föra samman uppgifterna från Målerifakta och Måleriportalen. Men fram tills det var gjort skulle Målerifakta användas, säger Peter Sjöstrand och pekar på ett stycke i avtalet.
Däremot på ett annat ställe i avtalet, i en räknesnurra som visar hur beräkningarna ska göras, där har enligt Målareförbundet arbetsgivarna bytt ut Målerifakta mot Måleriportalen.
– Det här har skett mellan den 12 mars och den 20 mars när vi skrev på avtalet, säger Peter Sjöstrand och menar att Måleriföretagen har gjort detta medvetet och i hemlighet.
Måleriföretagen skriver i en kommentar att det avtal som slutligen blev föremål för båda parters undertecknande var också den text som båda parter var överens om.
– Det händer naturligtvis att en part i efterhand kan ångra någon del i ett avtal som man har ingått, men att låta det bli en anklagelse om att motparten har agerat bedrägligt är oacceptabelt, skriver Björn Hellman, vd för Måleriföretagen i Sverige.
Sedan tidigare har Målareförbundet varit kritiska till att arbetsgivarsidan inte vill träffas i kansliöverläggning innan det är dags att sätta sig i realförhandling.
– Att vi gick ut och sa att vi kan tvingas varsla tog skruv där eller så kanske deras kompisar gjorde vissa påtryckningar för nu har vi träffats för en kansliöverläggning och i morgon onsdag ska vi ses igen, säger Peter Sjöstrand.
Enligt Peter Sjöstrand har förbundet pekat på att reseavtalet och parallellönen är områden de vill diskutera och Måleriföretagen har tagit emot informationen men inte bjudit på något tillbaks. Men innan det som ska vara årets avtalsförhandlingar tar vid behöver tvisten från förra avtalsrörelsen avslutas.
– Statistikavtalet är en stridsfråga. Får vi inte en bra lösning så är risken för ett varsel överhängande, säger Peter Sjöstrand.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se