• Foto: Knut Koivisto

Mitt under pågående förhandlingar släppte Sveriges Byggindustrier en rapport där de påstår att fackets krav inte är 3 utan 8 procent. Byggnads avbröt förhandlingarna.
– Just nu pratar vi inte med varandra, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Arbetsgivarsidan har använt en värderingsmetod för att räkna ut vad avtalskraven kommer att kosta företagen och omvandlat till procent. Det avtalskrav som enligt arbetsgivarna innebär högst kostnad är kravet på information till facket varje gång en underentreprenör anlitas och förhandlingar när ett bemanningsföretag tas in.
– Det här är rent trams, ett lågvattenmärke, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads till tidningen Arbetet och fortsätter:
– Branschen har just nu världens bästa förutsättningar. Vi har en byggboom. 700 000 lägenheter ska byggas samtidigt som miljonprogrammet ska renoveras med klimatmålen för ögonen.
– Det är uppenbart att de planerat det här och då undrar jag varför vi ska förhandla överhuvudtaget när de redan dragit sina slutsatser. Då är jag hellre ute bland medlemmarna istället. Jag trodde vi var överens om att tillsammans ta ansvar för branschens framtid, inte kohandla via media.

Sveriges Byggindustrier är oroliga för företagens överlevnad och tror att företag kommer att välja bort kollektivavtal för att klara sig i konkurrensen. Enligt rapporten är 30 000 jobb hotade.
– Vi har en svårighet att nå fram till Byggnads vid förhandlingsbordet i de här frågorna. Därför försöker vi få förståelse i omvärlden så att facket kanske måste börja förklara varför de kräver dessa saker som egentligen är orimliga, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier till Arbetet.
– Vi har sagt att vi inte vill ha mer administration, utan ordning och reda på arbetsplatserna. När vi tidigare krävde huvudentreprenörsansvar var arbetsgivarna emot. Nu har vi det och vill utveckla systemet, säger Johan Lindholm.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se