Tack och lov för de fackliga förtroendevalda som vågar ta fighten. De står upp för er andra – kom ihåg det.

Om ni inte såg Uppdrag gransknings reportage om Mall of Scandinavia så gör det. Det finns på Svt play. Det var precis det här som Byggnads strejk handlade om.

Även om media och allmänhet hakade upp sig och trodde det handlade om att spräcka industrimärket! Ett utökat huvudentreprenörsansvar handlade det om, och det är inget lyxkrav.

Det är fruktansvärt det som avslöjas vid Peab-bygget Mall of Scandinavia, men tyvärr inget unikt. Faror i arbetsmiljön, arbetsmiljölagar som inte följs, skyddsombud som flyttas för de är obekväma, underentreprenörer som betalar för lite och kräver för mycket.

Det här är inget nytt för er som verkar i branschen. Men förhoppningsvis får allmänheten upp ögonen när ett program som Uppdrag granskning visar upp vad som sker bakom fasaderna.

Förhoppningsvis får allmänheten upp ögonen när ett program som Uppdrag granskning visar upp vad som sker bakom fasaderna.

Helena Forsberg

Tack och lov för de fackliga förtroendevalda som vågar ta fighten. Claes Melkersson, elektriker och skyddsombud, som medverkar i UG är en av dem. Det finns många fler, även i Målareförbundet.

De står upp för er andra – kom ihåg det. Jag är glad att jag som redaktör för Målarnas Facktidning och reporter för Tidningen Elektrikern har möjligheten att skriva om alla dessa fantastiska människor.

Inte heller Målarnas strejk har handlat om att spräcka industrimärket, även om de utan LO-samordning inte känns sig tvingade att följa normen.

Det konflikten handlat om är att facket vill behålla ackordslönesystemet, de vill justera upp prislistan, de tycker att det är en självklarhet att glasögon som blir förstörda i arbetet ska ersättas av arbetsgivaren och de har tagit upp frågor om jämställdhet.

Mer om strejken, stridsfrågorna och till slut avtalet finns att läsa på kommande sidor här i tidningen.

Det finns många duktiga kvinnliga hantverkare, inte minst målare. I det här programmet ska kvinnorna vara kuttersmycken som får hjälp av nån handyman.

Helena Forsberg

Fick ett mejl till tidningen om ett nytt program i TV3. De sökte hantverkare och tänkte att Målarnas facktidning kunde hjälpa till. Så här skrev de bland annat: ”Det kommer kretsa runt 3 härliga tjejer runt om i Sverige som vardera kommer att få hjälp av ca 8 stycken hantverkare som tillsammans med denna tjej kommer att renovera hennes hem, på vägen dit så finns det chans till romans.

”Urk” tyckte jag. Det finns många duktiga kvinnliga hantverkare, inte minst målare. I det här programmet ska kvinnorna vara kuttersmycken som får hjälp av nån handyman. Men om nån av er vill söka så står det er fritt.