• Foto: Tomas Nyberg

Sent på söndagskvällen kom Byggnads och Byggindustrin överens om ett nytt avtal. Därmed är strejken som varade i sex dagar över. Målareförbundet träffar sin motpart idag, måndag.

Avtalet innebär löneökningar på 2,2 procent på 12 månader. Och ackordslönen blir kvar.
– Den dörren var stängd innan och nu är den förseglad med lås och bom, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.
Byggnads avtal innehåller också en låglönesatsning på byggstädarna, en arbetstidsförkortning vilket också gynnar jämställdheten samt tydliga mandat för fackligt förtroendevalda.
Löneökningarna hamnar i nivå med industrimärket och det är Byggindustrin nöjd med. Enligt arbetsgivarna har Byggnads högre lönekrav varit hindret i förhandlingarna medan stridsfrågan enligt facket har varit arbetsgivarnas vilja att införa månadslön istället för dagens ackordslönesystem.
Byggnads och övriga fack i 6F ville förutom procentlöneökningar ha ökningar i kronor för de som tjänar under 25 000 kronor. Det finns med i den rekommendationen som LO och Svenskt Näringsliv skakat hand på.
– I media har det kretsat mycket kring märket. Vi är glada och stolta över att vi lyckats pressa upp nivån och sett till att det blev en solidarisk låglönesatsning, säger Johan Lindholm.

Parterna i byggbranschen är överens om att gemensamt arbeta för ökad andel kvinnor i branschen och att underlätta för nyanlända att komma in i branschen. Det tillsätts en arbetsgrupp för frågan om hur lärlingsanställningarna ska bli fler.

Målareförbundets strejk fortsätter i dag måndag, men att parterna i byggbranschen kommit överens kan också underlätta förhandlingarna inom måleri. Målareförbundet träffar sin motpart Måleriföretagen idag, måndag. Det är första kontakten mellan parterna sedan strejken bröt ut för 10 dagar sedan.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se