• Jennifer Ekeinstein var en av gymnasieeleverna som gjorde Yrkesprovet i Falun. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Yrkesprovet är kvaltävling till SM, men också ett prov som visar vilka krav branschen ställer. Här är Mattias Eriksson in action för att bli kvalitetsstämplad. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Hälsa och säkerhet är något som domarna tittar på så det gäller att använda den skyddsutrustning som arbetet kräver. Här ser vi Rasmus Wiberg. Foto: Tomas Nyberg

Vid Yrkesprovet i Falun utsågs fyra unga lackerare som ska tävla i Yrkes-SM. Även om provet är öppet för deltagare från hela landet så var det tävlande från Dalarna som visade framfötterna.

De är Therese Carlsson och Isak Lindsnäs, Stora Skedvi, Olle Karlsson, Mora, och Amanda Malm, Fors, som vid Yrkes-SM i Malmö i maj kommer att göra upp om vem som är landets bästa fordonslackerare. Segraren blir en del av det Svenska yrkeslandslaget och kommer att representera landet och sin bransch vid VM i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, som avgörs 2017. I december arrangeras Yrkes-EM i Göteborg men där deltar inte Sveriges bästa lackerare, däremot någon från målerilandslaget. Varje yrkesnämnd beslutar vid vilka tävlingar deras representant ska deltaga. Det är delvis en kostnadsfråga.

Yrkes-SM arrangeras 11-13 maj i Malmö. Tävlingarna brukar besökas av skolungdomar som står inför sitt yrkesval. Regeringen har utlyst Yrkesutbildningens år och satsar 30 miljoner för att få fler ungdomar att intressera sig för de yrkesinriktade programmen samt för att öka kvaliteten och statusen på dessa jobb. Satsningarna kommer också yrkestävlingarna, som arrangeras av Worldskills Sweden, till del. Worldskills Sweden är en organisation där LO och Svenskt näringsliv samarbetar. Satsningarna välkomnas av yrkesnämnderna inom motorbranschen där det finns ett mycket stort rekryteringsbehov.
– Efter avslutade studier på fordons- och transportprogrammet går du i regel rakt ut i arbetslivet, något få branscher kan mäta sig med, säger Caj Luoma ordförande för Motorbranschens yrkesnämnder och fortsätter:
– Men det är viktigt att utbildningen håller hög kvalitet. Därför jobbar vi för att främja dialogen mellan bransch och skola och med riktade insatser som exempelvis yrkestävlingarna där ungdomar får chansen att kompetensutvecklas.

Enligt rapporten Tempen på motorbranschen finns ett uppskattat behov av att nyanställa 260 fordonslackerar under tre års sikt. Kompetenser som branschen efterfrågar hos fordonslackerare är att kunna utföra reparationer enligt tillverkarens anvisningar samt ha förmågan att bygga kundrelationer. Specialkompetenser som foliering, motivlackering och att kunna reparera mindre karosseriskador i kolfiber blir allt viktigare.
Yrkesprovet i Falun arrangeras av Lackerarnas yrkesnämnd och förutom en kvaltävling till Yrkes-SM så är det ett prov som syftar till att visa vad branschen tycker är viktigt att en fordonslackerare kan. Ett godkänt yrkesprov är en kvalitetsstämpel på lackeraren. Provet är öppet för gymnasieelever, yrkeslärare, handledare och andra verksamma inom fordonslackering.

Lackerare till SM:

Amanda Malm, AK Billackering, Avesta (Fors)

Isak Lindsnäs, BC Bilplåt & Lackering, Borlänge (Stora Skedvi)

Olle Karlsson, RM Bilservice, Danderyd (Mora)

Therese Carlsson, BC Bilplåt & Lackering, Borlänge (Stora Skedvi)

Lackerarnas tävlingsmoment:

– Spackling

– Slipgrund

– Plastreparation

– Topplack

– Teoriprov

– Färgbrytning

– Hälsa & Säkerhet

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se