Det nya jobbet tillräder hon 1 juni och blir då ytterst ansvarig för ungdomsfrågor inom LO. Det handlar till exempel om fackliga utbildningar, skolinformation och facket på sommarjobbet/vinterjobbet.

Varje år arrangeras också LO:s ungdomsforum där 250 fackligt aktiva ungdomar samlas för att hämta kraft och inspiration.

– Utbildning har alltid varit min kärna. LO:s utbildningar är redan bra, men jag kommer ta tag i att slipa till dem ytterligare, säger Josefin Johansson.

– Jag kommer också att fokusera på att stärka förtroendet mellan SSU och LO.

Jag är ju målare i själ och hjärta.

Josefin Johansson

Josefin Johansson har tidigare suttit i distriktsstyrelsen för SSU Västerbotten och varit fackligtpolitiskt ansvarig i Målareförbudets avdelning 5.

Hon är målare på Sandå i Skellefteå, styrelseledamot i Målarnas avdelning 5 i Norr- och Västerbotten och i LO-distriktet i Norra Sverige, handledare för LO:s ungdomskurser och fackets funktionsutbildningar. Med anledning av det nya jobbet så lämnar hon samtliga uppdrag.

– Jag kommer att sitta kvar i valberedningen för avdelningen, så jag behåller lite kontakt.

Josefin Johansson säger att känslorna är blandade. Roligt, lite overkligt och vemodigt.

– Jag är ju målare i själ och hjärta.

Målareförbundets medlemmar har kunnat ta del av Josefins synpunkter i de personliga krönikor hon skrivit i fackförbundets medlemstidning. Förhoppningsvis kommer hon att fortsätta skriva i Målarnas facktidning.

Josefin Johansson har framförallt varit verksam i det lokala fackliga arbetet men även gjort avtryck centralt i Målareförbundet. Till förbundsmötet 2014 lämnade hon två motioner som handlade om jämställdhet. Därefter har förbundet startat ett kvinnligt nätverk centralt och uppmanat avdelningarna runt om i landet att skapa nätverk.

Inför det förstärkta förbundsmötet i höstas satt hon med i gruppen som skrev det nya handlingsprogrammet för Målareförbundet. Josefin Johansson har också varit med som kursledare för styrelsekurser inom förbundet.…

Det tar nog lång tid innan det finns kvinnor där, tyvärr.

Josefin Johansson

Jobbet som ungdomssekreterare på LO sökte hon i sista stund innan ansökningstiden gick ut. Hon berättar att det inte var något hon tänkt på utan omgivningen uppmanade henne att söka.

När hon kom på intervju och sen också blev erbjuden jobbet så var hon peppad.

Jag trodde du skulle bli den första kvinnan i Målareförbundets styrelse?

– Det tar nog lång tid innan det finns kvinnor där, tyvärr.

Som LO:s ungdomssekreterare blir Josefin Johansson anställd i Stockholm men kommer också att resa runt om i landet samt Europa. Hon har en övernattningslägenhet i huvudstaden men kommer att bo kvar i Skellefteå.

– Jag kommer att pendla. Jag är inte redo att släppa norrland.

Josefin Johansson

 • Ålder: 26 år i maj
 • Bor: Skellefteå
 • Yrke: Målare
 • Aktuell: som LO:s nya ungdomssekreterare
 • Lyssnar på: Ljudböcker
 • Tittar på: Greys Anatomy
 • Läser: Stadgar
 • Hobby: Läderslöjd och stickning/virkning
 • Familj: Sambo Anton och två katter.
 • Förebild: Min morfar, för att han var en genomgod man som arbetade hårt och som överröste oss barnbarn med gränslös kärlek. Stella Grimberg och Veronica Lindholm.
 • Motto: Det löser sig alltid på något sätt