• Foto:

  • Foto:

Daniel Olsson skickade under pågående målarstrejk en bild av en tidning som satt på väggen i hans torp utanför Eskilstuna. Rubriken ”Äntligen fred inom målerifacket.” Uppgörelsen då, 1933, slutade med en lönesänkning på 10 öre samt en sänkning av ackordsprislistan på 6-9 procent beroende på ort.

Målareförbundets nuvarande förhandlingschef och vice ordförande Peter Sjöstrand berättar mer. 1933 hade arbetslösheten bland målare stigit till 75 procent, det rådde lågkonjunktur. Målaremästarna såg sin chans och passade på att säga upp befintliga avtal med syfte att sänka lönerna till hälften och förlänga arbetstiderna väsentligt. Förbundet svarade med att utlysa en strejk som efter ett tag innebar att av förbundets 10 000 medlemmar var mer än hälften uttagna i strejk, totalt 5 500 medlemmar. Understödet till de strejkande var 2 kronor per dag och strejkkassan tömdes i rask takt. Förbundsstyrelsen beslöt om extra uttaxering vilket gav extra pengar så att strejkersättning kunde utbetalas, förbundet fick även 200 000 kronor i bidrag av LO och lånade dessutom lika mycket av LO.

Strejken gav effekt, de lokala arbetsgivareföreningarna började efter cirka tre månaders strejk en efter en att teckna avtal. Den lokala arbetsgivareföreningen i Göteborg var först, för detta tilltag fick de som straff betala dryga böter till Målaremästarnas centralorganisation. Efter 355 dagars strejk fick Målaremästarna krypa till korset och underteckna ett avtal. 8 746 medlemmar var berörda av konflikten, 475 000 arbetsdagar hade gått förlorade och förbundet hade betalat en miljon kronor i konfliktunderstöd. Trots lönesänkning var det ett bra avtal Målareförbundet gjorde då många andra på svensk arbetsmarknad fick betydligt kraftigare lönesänkningar.

Ett annat år då Målareförbundets avtalsförhandlingar blivit historiska är 1954. Då fick alla målare fria lördagar och 5 dagars arbetsvecka. Det var ingen enkel sak, Målaremästarna var starka motståndare. Efter varsel om strejk fick Målarna igenom sina krav. Det var det första förbundet i Sverige som lyckades med detta.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se