• Arbetarpartiet PT som presidenten Dilma Rousseff företräder har en lång tradition av social kamp. Partiet har genomfört sociala reformer som lyft miljoner brasilianer ur fattigdom. Foto:

Den självutnämnde nye presidenten för Brasilien, högerpolitikern Michel Temer vill återupprätta Brasiliens trovärdighet. Fan tro’t. Temer skulle inte ha fått mer än tre procent om det var presidentval och utreds för inblandning i en av landets värsta korruptionsskandaler.

När interrimpresident Michel Temer inviger sommar-OS i Brasilien den 5 augusti kan vi förvänta oss stora protester från landets befolkning. Det hela liknar ett avsnitt ur Netflix-serien House Of Cards. I House of Cards får tittarna följa den känslolöse politikern Francis Underwood bokstavligen gå över lik på sin väg från kongressledamot, till vice-president, till president. Utan att egentligen vinna några val.

LÄS ÄVEN: Varför avsattes Dilma Rousseff?

I Brasilien slutfördes torsdag den 12 maj en enorm parlamentarisk komplott i senaten. Högerpartierna i den PT-ledda regeringen röstade för att ställa sin egen president, Dilma Rousseff inför riksrätt och på det sättet har den okarismatiske och av allt att döma korrupte högerpolitikern Michel Temer lyckats ta makten över Brasiliens republik. En högerpolitiker sitter alltså nu som president för ett land som röstat vänster i alla presidentval sedan 1998. Och medan House of Cards utspelas i ett fiktivt USA händer detta mitt i verkligheten: Brasilien är världens femte folkrikaste land, och tionde största ekonomi.

Michel Temer påstår sig vilja återupprätta Brasiliens trovärdighet. Fan tro´t. Hade det varit presidentval idag hade ungefär tre procent röstat på Temer, som dessutom utreds för inblandning i en av landets värsta korruptionshärvor genom tiderna.

Ingen är lyckligare än jag att det äntligen skrivs någonting om Brasilien när jag öppnar Dagens Nyheter. Ändå lyckas DN:s nästan oändliga Brasilienrapport beskriva statskuppen som en domstolsförhandling. Men det vi ser är inte en utredning eller en vanlig politisk debatt. Det är tal om en konspiration inom den politiska eliten för att störta en vald president.

President Dilma Rousseff, som avsattes efter en 20 timmar lång debatt i senaten, höll ett tal efter att ha suspenderats från sitt presidentskap. Hon manade till kamp för demokratin.

– Jag har säkert gjort många fel, men jag har aldrig begått några brott eller tagit några mutor.

Hon argumenterade att det var en fläkt av militärdiktaturen som nu svepte in över landet. Även om Rousseff gjort flera misstag som president har hon inte fel i detta. Avsättandet av den valda regeringen är en parlamentarisk statskupp, med udden riktad mot de sociala reformer som lyft miljoner brasilianer ur fattigdom sedan ex-president Lula da Silva fick makten 2003 med ett brett folkligt stöd.

Arbetarpartiet PT har en lång tradition av social kamp. Partiet har förutom tålmodig kamp i parlamentarisk opposition även stått i öppen kamp mot militärjuntan som mördade och fängslade fattiga och fackliga innan 1985. En av de som torterades i fångenskap var Dilma Rousseff. Minnet från juntaregeringens politiska förföljelse och en ekonomi i fritt fall är djupt rotat i det brasilianska politiska medvetenheten.

PT anklagas dock från vänster för att ha glömt sitt politiska arv i och med presidentposten. Vänsterkritiker har uteslutits och bildat ett nytt parti, PSOL, med små parlamentariska framgångar. PT-medlemmar har gått över till PSOL i protest mot partiledningens samarbete med högerpartier. PT har sökt en sorts gyllene medelväg mellan socialt ansvar och nyliberalism. Tacken för PT:s närmanden till den politiska högern fick vi se i torsdags: En politisk komplott har lett att några av de troligen mest korrupta männen i den demokratiska världen utanför fängelse fick regeringsmakten efter omröstningen i Brasiliens senat.

Vice-presidenten och högerpolitikern Temer tillsammans med kongressens tidigare talman Cunha har varit främsta talespersoner för att avsätta presidenten. Med ett förvånansvärt lugn bevittnar världen Brasiliens parlamentariska statskupp mindre än hundra dagar innan OS i Rio.

 

 

Bilbo Göransson